Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2018

Klassementsleider Roest: 'Wereldtitel is mogelijk'

Patrick Roest is goed op weg om zijn prestatie van vorig jaar te evenaren. Sterker nog, na de eerste dag van het WK Allround op De Coolste Baan van Nederland gaat de 22-jarige rijder van LottoNL-Jumbo fier aan de leiding. "De wereldtitel is mogelijk."

Foto : Richard Wareham

Bij zijn debuut vorig jaar op het WK Allround in Hamar verraste Roest door achter Sven Kramer het zilver te pakken. Dit jaar heeft hij na de eerste dag een voorsprong van drie tiende op de nummer twee Sverre Lunde Pedersen en een halve seconde voorsprong op zijn ploeggenoot Kramer, de negenvoudig wereldkampioen allround. Roest pakte zijn voorsprong op de 500 meter, die hij won in een tijd van 36,97. Kramer noteerde daarop de zesde tijd in 37,43.

Op de 5000 meter noteerde Roest de vierde tijd (6.37,07). In zijn rit tegen Danila Semerikov schrok hij dat de Rus plotseling over hem heen kruiste. "Ik had niet verwacht dat hij onderdoor zou komen. Ik dacht: het gaat me niet gebeuren dat ik hier ga verliezen. Ik wilde de race per se winnen, dat vond het publiek heel mooi. Normaal hoor ik niet zoveel tijdens de race, maar nu was er echt heel veel lawaai. Dat was gaaf!"

Roest reed de 500 meter in het droge, terwijl hij de 5000 meter in de regen reed. "Ik rijd toch liever als het droog is", lachte Roest. "Toen het droog was, stond ik met volle focus aan de start. Met de regen was ik voor de start meer bezig om m'n bril schoon te maken zodat ik nog wat kon zien dan dat ik bezig was met zenuwen tijdens de race. Ik zei tegen Jac: 'als ik niks zie, gooi ik mijn bril weg'. Uiteindelijk heb ik er niet meer over nagedacht en heb ik lekker doorgebeukt."

De prestatie van vorig jaar zou de jongeling graag overdoen. Maar voorlopig gaat Roest dus aan de leiding na de eerste dag. "Misschien kan ik het Sven lastig maken. Hij is nog altijd even goed als hij vroeger was, al ben ik beter dan vorig jaar. Als ik hem wil verslaan, moet ik wel van goede huizen komen."

Lees hier alles over het WK Allround. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan