Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2018

Cup terechte beloning Sjoerd den Hertog

Sjoerd den Hertog kwam voor dit seizoen naar team Okay Fashion & Jeans/Interfarms omdat hij prijzen wilde winnen. Dik vier maanden schaatsen verder won hij twee Cupwedstrijden én zaterdag in Amsterdam het klassement van de KPN Marathon Cup. Crispijn Ariëns en Robert Post mogen zich de nummer twee en drie van dit seizoen noemen.

Foto : Neeke Smit

Over het winnen van die hoofdprijs is Sjoerd den Hertog (26) heel duidelijk. De beloning voor een goed seizoen, vindt de tegenwoordig in Groningen wonende Zuid-Hollander. "Ik ben echt heel constant geweest. Heb geloof ik twee keer niet in de top tien gereden, en toen werd ik elfde. Vanaf het moment dat ik in de tweede helft van het seizoen in het oranje kwam, wilde ik daar ook voor rijden. Dat het dan uiteindelijk lukt, is super."

Dat de Cup zou belanden bij zijn team stond vooraf al vast. Maar het gaatje tussen Den Hertog en Crispijn Ariëns was nog te overbruggen. Vraag die zich vooraf opdrong, was hoe ploegleider Peter de Vries de belangen van beide rijders kon behartigen. "We hebben niks afgesproken", vertelt Den Hertog. "Alleen dat we elkaar niet opzettelijk zouden flikken door hard weg te rijden of zoiets. Verder ging het gewoon om de dagzege en zouden we wel zien hoe het met de Cup zou gaan."

Beslissend
De ontsnapping van Den Hertog in een kopgroepje met Simon Schouten, Bart Swings, Remco Schouten en Bob de Vries was uiteindelijk beslissend. "Op het moment dat die kopgroep ontstond, riep Crispijn 'ga maar'. Toen ik daarna de oversteek kon maken en hij niet, realiseerde ik me wel dat ik de Cup ging winnen." Ariëns had daar vrede mee. "Ik had deze avond de benen niet, tja, dat is dan zo. We gunnen het elkaar, dat is het belangrijkste."

Foto : Neeke Smit

Zo kreeg Den Hertog datgene waarvoor hij naar de ploeg kwam. En meer. "Die overstap heeft super voor me uitgepakt. Maar ik moet wel zeggen dat ik de afgelopen twee jaar heel veel heb geleerd bij Ynco de Vries. Hij is mede de architect van de manier waarop ik nu rijd."

De Vries was zijn coach bij CRV-Interfarms en Lasaulec, maar de geliefde trainer overleed afgelopen zomer na een kort ziekbed. "Heel jammer dat hij dit niet meer kan zien, hij zou er enorm van hebben genoten. Maar gelukkig heb ik via zijn zoons aan het einde van zijn leven nog contact met hem gehad en kunnen praten over dit seizoen. Dat is voor mij onwijs waardevol geweest. Hij heeft een heel groot aandeel in mijn ontwikkeling. Maar hoe deze ploeg nu draait, dat is ook absoluut genieten."

Allround
Dat vindt ook Ariëns, die in de voorbije maanden heeft genoten van zijn ploeggenoot Den Hertog. "Een heel goede schaatser, heel allround", typeert Ariëns de winnaar van de Cup. "Hij zit bij iedereen in de luwte en heeft een ontzettend goede eindsprint. Daarnaast begint hij zich nu te ontwikkelen op natuurijs."

En er zit nog rek in, denkt Ariëns. "We willen elke koers winnen, maar proberen ook nog steeds van elke koers te leren. Analyseren doen we met z'n allen. We kunnen het met elkaar overal over hebben, kunnen alles tegen elkaar zeggen en nemen ook dingen aan van elkaar. Dat deze ploeg bijeen blijft, is super. Wisselingen van rijders geven altijd stress. Daar hebben we nu geen last van. Het is klaar. We hebben hebben nu al veel podium gereden, veel mooie overwinningen behaald, maar met nóg een jaar samen kunnen we alleen maar beter worden."

Bizar
Ariëns kijkt zelf ook tevreden terug op zijn seizoen, dat hij dus afsloot met een tweede plaats in het klassement. "Twee zeges op kunstijs, een overwinning op natuurijs, het klassement van de Grand Prix gewonnen en tweede in de klassementen van de driedaagse en de Marathon Cup. Dan heb je denk ik wel een goed seizoen. En de ploeg, tja. Volgens mij hebben we van de zeventien kunstijswedstrijden inclusief het NK er drie of vier niet op het podium gestaan. Dat is bizar."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan