Tickets
Shop
Nieuws 11 mrt 2018

Brons voor Van der Weijden: 'Zo mooi dat ik het op deze manier mag afsluiten'

Het was een week vol laatste keren voor Annouk van der Weijden. Voor de laatste keer trainen in Thialf, richting de ijsbaan voor een toernooi, inrijden voor de start en een laatste bezoekje aan de pers. "Al heb ik pas één keer eerder een persmoment gehad hoor, het is niet dat ik hier al honderd keer heb gezeten", grapt de 31-jarige rijdster van Team Plantina, die haar schaatscarrière in Amsterdam afsluit met brons op het WK Allround.

Foto : Sander Chamid

Op de afsluitende vijf kilometer bezorgde Van der Weijden zichzelf een prachtig afscheid. In een rechtstreeks duel won ze de strijd om plaats drie in het eindklassement van Antoinette de Jong. De verschillen waren klein, maar de euforie groot. "Ik had dit van tevoren niet verwacht", glundert ze. 

"Ik dacht wel dat de top vijf mogelijk was, maar ik had geen idee wat de weersomstandigheden zouden zijn en hoe ik me zou houden. Ik liet me af en toe een beetje afleiden door het idee dat ik derde kon worden. Daar moet je natuurlijk niet mee bezig zijn. Gelukkig kon ik me goed focussen op mijn taken en ik weet dat ik de laatste tijd een goede vijf kilometer in de benen heb."

Foto : Soenar Chamid

Dat bewees ze ook op de Olympische Spelen in PyeongChang. De Zuid-Hollandse was in de Gangneung Oval sneller dan ooit op de 5000 meter, maar moest het met twee tienden verschil op plaats vier zonder eremetaal doen. Of het toernooi op De Coolste Baan van Nederland kan tippen aan haar olympische avontuur? "Voor deze wedstrijd begon had ik niet verwacht dat het mooier kon zijn dan de Spelen, maar nu ik een medaille heb gewonnen en door zoveel mensen ben aangemoedigd is het misschien nog wel mooier. Ik had niet verwacht dat ik in weer, wind en regen zo goed kon rijden, dat maakt het extra bijzonder."

Echt stoppen?
Met de nationale allroundtitel, een vierde plaats op de Spelen en bronzen allround plak op zak presteert Van der Weijden deze winter beter dan ooit. Toch overweegt ze niet om haar besluit om te stoppen te herzien. "Natuurlijk is het een paar keer door mijn hoofd gegaan, maar ik heb niet besloten om te stoppen omdat ik niet vaak op het podium stond. Ik weet hoe hard ik moet trainen om dit niveau te halen en het is moeilijk om dat jaar in jaar uit te doen. Voor deze winter kon ik me nog echt motiveren. Ik wilde per se op de Spelen staan en dat is gelukt. Nu heb ik hier ook nog een mooi toetje. Het gaat supergoed, maar het is genoeg geweest."


Haar emoties wist ze de afgelopen week goed de baas te blijven, maar tijdens de huldiging kwamen er toch voorzichtige tranen. "Het is zo mooi dat ik het op deze manier mag afsluiten en dat zoveel mensen voor je juichen als je op het podium. Het is nu gewoon klaar. Het hoofdstuk is afgesloten en een nieuw leven gaat beginnen."

Een grote reis naar Zuid-Amerika, Azië, 'of natuurlijk allebei, ha!', staat op het programma en ook haar familie en vrienden zullen aandacht krijgen. "Dat is er de afgelopen tijd nog wel eens bij ingeschoten. Daar kijk ik heel erg naar uit.

Lees hier alles over het WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan