Op zaterdag 10 maart gaan 32 rijders dit jaar weer strijden om de Bloksma 10 kilometer Bokaal op de ijsbaan in Haarlem. Bob de Jong en zijn ex-trainer Herman Nota zijn vier jaar geleden gestart met een jaarlijkse wedstrijd in Haarlem. Dit om de langste afstanden voor dames (vijf kilometer) en heren (tien kilometer) extra aandacht te geven.

Het doel van de wedstrijd is om jonge rijders een kans te geven om de langste afstand in het schaatsen vaker te gaan ervaren. "De uitdaging om 25 ronden zo snel mogelijk te rijden en je te kunnen meten met andere rijders is de pure vorm van de sport. Het mentale gevecht onderweg, 25 ronden lang, dat is een goede ervaring voor iedere rijder", aldus Herman Nota.

Ook voor de dames is er een mogelijkheid om ervaring op te doen op hun langste afstand, de vijf kilometer. Om de wedstrijd te kunnen organiseren is Bloksma Keukens uit Leimuiden (ooit sponsor van De Jong) ingestapt om dit initiatief te kunnen organiseren. Bloksma is ook naamgever van de wedstrijd.

De Jong is uiteraard ook aanwezig, maar zal niet meer de schaatsen onderbinden. De succesvolle assistent-coach van de Zuid-Koreanen is van mening dat er te weinig momenten zijn voor jonge schaatsers om zich te kunnen verbeteren op deze afstanden. "Dat dit event een goed podium is voor jong talent heeft Esmee Visser reeds bewezen en daarom blijf ik dit ook graag ieder jaar organiseren", zegt De Jong.

De Bloksma 10 km Bokaal wordt georganiseerd op zaterdagavond 10 maart vanaf 19.30 uur op IJsbaan Kennemerland in Haarlem. De toegang is gratis. Dit jaar komen er vooral aanstormende jonge talenten, waaronder nationaal marathonkampioen bij de neo-senioren Jeroen Janissen en marathontopper Mats Stoltenborg.

Huidige baanrecords Haarlem:
Dames 5.000 meter: Esmee Visser 7.35.10
Heren 10.000 meter: Mats Stoltenberg 13.46.11