Tickets
Shop
Nieuws 28 mrt 2018

Bloemhof overtuigt bij Europa Cup Final: 'Volgend jaar hoofdprogramma World Cups'

Leon Bloemhof kwam afgelopen weekend met vier gouden medailles thuis van de Europa Cup finale in Letland. Zowel op de 500, 1000 en 1500 meter was hij de beste en daardoor won hij ook het eindklassement bij de senioren. "Ik heb mezelf goed laten zien."

Foto : Neeke Smit

De 22-jarige Bloemhof reed bijna in elke rit van start tot finish op kop en wist van zichzelf dat hij sterk was. Toch had hij liever een sterker deelnemersveld gezien. "Ik was veel beter dan de rest. Ik vond het jammer dat de Oostbloklanden geen sterke senioren stuurden om tegen te rijden."

Op de 1500 meter startte Bloemhof heel snel. "Dat was ook de bedoeling, om vanaf de heats tot aan de finales aan kop te gaan. Na enkele ronden keek ik naar de coach en zag ik dat er een gaatje was. Vanaf toen kon ik bijna vrijuit rijden."

Op de tweede dag verliep de 500 meter aanvankelijk niet zoals gepland. "Ik werd van achteren geraakt en viel door iemand anders. Gelukkig kreeg ik een toevoeging voor de finale, maar daardoor moest ik wel starten op plek vijf. Dat was jammer, maar het lukte me wel om snel op te schuiven. Ik ging in de eerste bocht al naar plek drie, en de ronde erna had ik vrije baan naar plek één. Ik maakte nog een kleine misser waardoor ik een tragere ronde reed, maar de volgende ronde ben ik gewoon vol gegaan en finishte ik als eerste."

Foto : Neeke Smit

Bloemhof ziet in deze prestaties vooral mentale verbetering. "Ik had vroeger veel minder vertrouwen, maar de laatste weken reed ik op trainingen goede, snelle rondes. Ik voelde me de snelste deelnemer en zo ging ik ook rijden. Dat had ik echt nodig. Ik weet dat ik ze kapot kan rijden, maar nu laat ik dat ook effectief zien door te domineren."

De shorttracker uit Leeuwarden neemt nu een korte rustperiode, maar gaat over anderhalve week alweer trainen op de fiets. Vanaf mei beginnen de gezamenlijke trainingen in Heerenveen weer. Volgend jaar wil Bloemhof zich aansluiten bij de wereldtop. "Ik merk dat ik de strijd kan aangaan voor de plekken bij de World Cups en dat wil ik volgend jaar ook echt gaan doen. Ik wil niet meer in het oefenprogramma staan. Ik wil in het hoofdprogramma rijden en meedoen voor de prijzen."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan