Tickets
Shop
Nieuws 24 mrt 2018

Amerikaan Chen wereldkampioen kunstrijden

De Amerikaan Nathan Chen is de nieuwe wereldkampioen kunstschaatsen bij de mannen. De achttienjarige kunstrijder uit Salt Lake City was een klasse apart bij de titelstrijd in Milaan, waar wel de Japanse olympisch kampioen én titelverdediger Yuzuru Hanyu wegens een blessure ontbrak. Er kwamen geen Nederlanders in actie op het WK.

Chen excelleerde in de vrije kür met zes viervoudige sprongen die allemaal lukten. Hij kwam uit op een totaalscore van 321,40 punten, bijna de hoogste score ooit. De Japanner Shoma Uno veroverde het zilver met een score van 273,77 punten en de Rus Michail Koljada behaalde het brons met 272,32 punten. De Amerikaan Vincent Zhou maakte tijdens zijn vrije kür zoveel fouten, dat hij in het klassement duikelde van de tweede naar de veertiende plek.

Chen maakte op de Olympische Spelen van PyeongChang al indruk met zijn vele viervoudige sprongen in de vrije oefening, maar door een mislukte kort kür zat er toen geen medaille in.

Wereldrecord
De Canadese Kaetlyn Osmond pakte het goud bij de dames met een puntentotaal van 223,23. De bronzen medaillewinnares op de Spelen kwam van de vierde plek en versloeg Wakaba Higuchi (210,90 punten) en Satoko Miyahara (210,08 punten) uit Japan. Osmond is de eerste Canadese vrouw die wereldkampioen wordt sinds Karen Magnusson in 1973. Olympisch kampioene Alina Zagitova belandde naast het podium. Voor het eerst in vijf jaar stond er geen Russin op het podium.

Aljona Savchenko en Bruno Massot veroverden bij het paarrijden na de olympische titel ook de wereldtitel. Het Duitse duo troefde de concurrentie af met een wereldrecord (245,84 punten). Sinds 1992 is het niet meer voorgekomen dat beide titels in bezit komen van hetzelfde koppel.

De Europese kampioenen Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland werden tweede met 225,53 punten, het brons was voor het Franse duo Vanessa James en Morgan Ciprès (218,36 punten).

IJsdansen
Bij het ijsdansen ging het goud naar Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron. Voor het Franse duo betekende het hun derde wereldtitel. Bij de Spelen in Zuid-Korea moesten Papadakis en Cizeron vorige maand nog met zilver genoegen nemen. In Milaan noteerde het duo zaterdag een wereldrecord aantal punten van 207,20.

Het zilver ging naar de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue met een totaal score van 196,64 punten, het brons was voor de Canadezen Kaitlyn Weaver en Andrew Poje (192,35 punten).

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan