Tickets
Shop
Nieuws 15 jun 2018

Trainingsgroep topsporters van start onder leiding van Van Velde en Kolder

De KNSB-TeamNL Trainingsgroep gaat op 16 juni van start met een gezamenlijke training op het zomerijs van Thialf. Bij de groep hebben zich elf langebaanschaatsers aangesloten. Gerard van Velde en Peter Kolder zijn aangesteld als coaches.

Foto : Soenar Chamid

De KNSB en NOC*NSF hebben de trainingsgroep opgericht als tijdelijke voorziening voor topschaatsers die nog geen sponsor/ploeg hebben gevonden. Zij kunnen zich nu in een volwaardige topsportomgeving voorbereiden op het nieuwe schaatsseizoen. De afgelopen weken is druk gewerkt aan de inrichting van de trainingsgroep. Rijders hebben daar zelf over kunnen meepraten tijdens twee bijeenkomsten in Heerenveen.

Het resultaat van die gesprekken is dat de KNSB-TeamNL Trainingsgroep zal bestaan uit de volgende rijders: Lotte van Beek, Marcel Bosker, Wesly Dijs, Gerben Jorritsma, Michel Mulder, Ronald Mulder, Dai Dai Ntab, Pim Schipper, Kai Verbij, Esmee Visser en Ireen Wüst. De coaches overwegen nog enkele rijders aan de trainingsgroep toe te voegen om het collectief te versterken.

Foto : Soenar Chamid

"Het was eventjes puzzelen om aan de de trainingsgroep de best denkbare invulling te geven. Wij zijn blij dat we daarin zijn geslaagd", vertelt Emiel Kluin, disciplinemanager langebaan van de KNSB. "In de trainingsgroep kunnen deze topschaatsers zich in alle rust fulltime voorbereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Tegelijkertijd ontstaat een collectief dat sponsors kunnen omarmen om een eigen topteam te beginnen."

Het is de bedoeling dat het gezelschap deze zomer ook een buitenlands trainingskamp zal draaien. NOC*NSF zorgt grotendeels voor de financiering van de trainingsgroep, die onder regie van de KNSB valt. De trainingsgroep zal voorlopig voor drie maanden bestaan, waarna een evaluatie plaatsvindt. In het ideale model hebben alle schaatsers tegen die tijd onderdak gevonden bij een gesponsord (top)team.

Momenteel zijn er twee ploegen zeker van een sponsor voor komend seizoen: LottoNL-Jumbo en Team IKO. Coach Jillert Anema brak onlangs met geldschieter Clafis, waardoor onder andere Jorrit Bergsma en Irene Schouten nog zonder sponsor zitten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan