Marije Joling heeft per direct besloten om te stoppen met schaatsen. Het afgelopen seizoen verliep teleurstellend voor de 30-jarige allroundster. Joling miste de Winterspelen in PyeongChang en kwam na het olympisch kwalificatietoernooi in december niet meer in actie.

Joling schaatste de afgelopen twee seizoenen zonder grote sponsor. Onder de Australische coach Desly Hill bij Team Victorie was er helemaal geen sponsor. Bij Team IKO reed ze afgelopen jaar voor een onkostenvergoeding. Vorige week hakte ze de knoop om te stoppen definitief door.

"Het is superklote en teleurstellend. Ik was dit seizoen wel weer begonnen in april. Maar ik kan geen team vinden. Ik kan niet bij een gewest terecht of bij een mannenmarathonploeg. Alleen op het ijs trainen is voor mij geen optie. Dat trek ik niet. Toen heb ik mezelf de vraag gesteld: wil ik nog meer teleurstellingen of is het nu klaar? En voor mij is het nu klaar", licht Joling haar besluit toe bij RTV Drenthe.

In 2010 werd de rijdster uit Assen in het gewest Drenthe opgepikt door oud-wereldkampioene Renate Groenewold. Ze reed in dat seizoen haar eerste wereldbekerwedstrijden. Hoogtepunten in haar carrière waren de bronzen medaille op het WK Afstanden op de 3000 meter in 2015. Op hetzelfde toernooi won ze zilver op de ploegenachtervolging. Ook won ze verschillende medailles bij wereldbekerwedstrijden. In 2017 werd ze nog Nederlands kampioene allround en uitgeroepen tot sportvrouw van Drenthe.

In de toekomst wil Joling graag iets met sport en bewegen blijven doen. "Ik moet gaan ontdekken wat ik leuk vind. Vorige week gaf ik nog een mountainbike-clinic en ik merk dat ik daar energie van krijg. We zullen zien wat het wordt."