William Dutton is schaatser af. De Canadese sprinter besloot om na de Olympische Spelen afscheid te nemen van de sport die hij negen jaar op professioneel niveau beoefende. De 28-jarige Dutton gaat zich nu verder richten op zijn studie Bewegingswetenschappen.

Dutton won in zijn loopbaan vier World Cup-medailles op de 500 meter, maar wist nooit een WK-medaille te veroveren. Zijn beste prestatie op het WK Sprint was de zevende plaats en zijn beste notering op de WK Afstanden was achtste op de 500 meter. Dutton nam één keer deel aan de Olympische Spelen (2014), maar liep de Spelen in Zuid-Korea mis, waarna hij het welletjes vond geweest.

"Het was altijd mijn plan geweest om aan het einde van de olympische cyclus te stoppen," aldus Dutton. "Na een korte stop in 2015 besloot ik dat ik nog één keer vol voor het schaatsen wilde gaan, zodat ik daarna met een voldaan gevoel afscheid kon nemen van schaatsen op competitief niveau." 

Valerie Maltais in actie op de Olympische Spelen in Sotsji | Foto : Sander Chamid

Valerie Maltais stapt over naar de langebaan
Na een lange shorttrackcarrière kiest Valerie Maltais ervoor om zich te richten op het langebaanschaatsen. De 27-jarige Canadese vindt het de perfecte tijd om over te gaan op een nieuwe sport. "Ik ben nog altijd jong en in goede vorm, dus dit is de kans om een nieuw avontuur aan te gaan. Ik wil er voor de volle 100 procent voor gaan en we gaan zien hoe ver ik het kan schoppen. Ik voel dat ik dit moet doen, zodat ik later geen spijt krijg dat ik het niet heb geprobeerd."

Maltais begon als kunstschaatsster maar stapte al snel over naar shorttrack. Ze won in haar lange shorttrackperiode meerdere medailles. Zo won ze met de relayploeg zilver op de Olympische Spelen in 2014, won ze goud met de relay op het WK in 2012 en veroverde ze individueel een zilveren en bronzen allroundmedaille op het WK van 2012 en 2014.