Tickets
Shop
Nieuws 30 jun 2018

Bertus Dokter over WK op zíjn baan: 'Dit is het mooiste wat er is'

Het WK Inline-skaten is officieel van start. Met vlaggen, muziek en een knallend kanonschot werd het toernooi zaterdagavond onder het zonnetje van Heerde geopend. Het is de eerste keer dat het toernooi in Nederland wordt verreden; voor alle skeelerliefhebbers een mooi moment, maar voor de organiserende partijen misschien wel extra speciaal...

Foto : Eline Hooghiemstra

"Dit is een moment waar ik over gedroomd heb", speechte een trotse Bertus Dokter tijdens de opening van het toernooi, op de baan die zijn naam draagt. "We zijn heel dankbaar voor het vertrouwen van Heerde en de provincie Gelderland en zijn trots dat we dit toernooi samen met TIG Sports en de KNSB mogen organiseren."

De grootste wedstrijd die tot nu toe op de baan in Heerde werd verreden, waren meerdere Europa Cups en het Europees kampioenschap van 2016. "We dachten altijd dat een WK niet mogelijk zou zijn, dus daarom gingen we maar voor die andere wedstrijden", grapt hij. Toch groeide de ambities in 2015 toen de piste in Heerde als eerste baan in Nederland een vesmacolaag kreeg en daarmee voldeed aan de eisen van World Skate. "Bij de opening van de baan zei de provincie toen ineens: we gaan voor een WK, ha! Al was dat toen nog meer een grapje."

Drie jaar later is het toch zover; Nederland kreeg het WK toegewezen, waarna TIG Sports, die onder meer verantwoordelijk waren voor het WK Shorttrack in Ahoy, werd binnengehaald om de organisatie op te pakken.

Bas Middelkoop | Foto : Eline Hooghiemstra

Bas Middelkoop is projectmanager bij TIG Sports en tijdens dit WK verantwoordelijk voor het baantoernooi. Afgelopen week is er behoorlijk wat werk verzet om alles rondom de baan op te bouwen, vertelt hij. Op maandag werd het asfalt dat om de piste ligt voorzien van beschermende ondergrond. Dinsdag en woensdag werd het grote sjouwwerk verricht, waarbij er rondom de baan zitplek voor ruim 2000 bezoekers werd gecreëerd en ieder land een eigen kleedkamer (lees tent) kreeg. Op donderdag en vrijdag werden de overige locaties gevuld met onder meer barren en geluidsapparatuur.

"Maar het is nog steeds niet perfect hoor. Ik zie dáár bijvoorbeeld nog een paaltje scheef staan, en wat doet die prullenbak daar?", lacht Middelkoop, die ook de afgelopen nachten heeft doorgewerkt. 

Door die lange dagen mist hij waarschijnlijk wel de meeste wedstrijden op de piste. "Dat is dan weer het minpunt van mijn werk. Bij het WK Shorttrack heb ik bijvoorbeeld alleen de wedstrijden van mijn vriendin Suzanne (Schulting, red.) en Sjinkie Knegt kunnen zien, terwijl je van zo'n gave sport eigenlijk alles wilt kijken. In Heerde ga ik proberen in ieder geval de wedstrijden van Luc ter Haar te kijken, we zitten in dezelfde vriendengroep en hij is een kanshebber!"

Nu alles staat, en de opening van het WK Inline-skaten erop zit, is Middelkoop naast moe toch ook een beetje trots: "Hier doe je het wel voor. Ik wil niet zeggen dat het me emotioneert, maar het geeft wel een kick. Het is leuk om publiek en sporters langs de baan te horen zeggen dat ze het goed geregeld vinden, dan hoeven ze van mij niet te weten dat ik dat was."

Die vlaggen horen te staan! | Foto : Eline Hooghiemstra

"Ik wil vooral ook credits geven aan alle vrijwilligers van de baan hier in Heerde", vervolgt Middelkoop, die geen eigen team hoefde in te huren maar kon vertrouwen op de vaste krachten van de skeelerbaan. Ook Dokter prijst zijn vaste vrijwilligers: "Het is ons kent ons. Je hoeft maar met je vingers te knippen of de mensen staan altijd klaar, dat is toch geweldig?"

Natuurlijk doet Dokter daar ook standaard iets voor terug: de vrijwilligers worden in mooie shirtjes gestoken en kunnen een bij elk toernooi een lekker buffet verwachten. "Dat is toch waar ze voor terugkomen. Dit is een familieclub en alle extra vrijwilligers voor dit toernooi zullen in een warm bad terechtkomen."

Waar Dokter het meest naar uitkijkt tijdens het WK? "Het is het mooiste wat er is. Dit toernooi is het hoogst haalbare in de skeelersport, maar ik hoop vooral dat de sport hierdoor een boost krijgt in Nederland. Dat we niet achterover vallen in de stoel, maar het hierna serieus oppakken. Het liefst krijgt het inlineskaten zijn topsportstatus terug van het NOC*NSF. Dit moet een omslag worden."

Klik hier voor alles over het WK Inline-skaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan