Tickets
Shop
Nieuws 23 jun 2018

Berga wint in Staphorst: 'Gaat net op tijd weer de goede kant op'

In Staphorst hebben Ingmar Berga en Bianca Roosenboom de vijfde KNSB Marathon Cup op hun naam geschreven. Waar de een alleen over de streep kwam na een lange vlucht, liep de andere koers uit op een massasprint. De Cupwedstrijd gold als laatste voorbereiding op het WK Inline-skaten.

Foto : Glenn Wassenbergh

De omloop in Staphorst werd dit jaar niet buitenom gereden – een parcours met heuveltjes – maar op de binnenbaan van evenemententerrein De Tippe. Een overzichtelijk en vlak rondje van 730 meter waarin de rijders elkaar overal goed in de smiezen konden houden. Na veertig rondjes kwam Berga rechtop en met z'n vingers in de lucht over de streep. Op elf seconden volgde ploeggenoot Crispijn Ariëns en daarachter won Casper de Gier de sprint om brons van drie medeachtervolgers. "Net op tijd gaat het weer de goede kant op", vertelt Berga met een lach.

De rijder van Okay Fashion & Jeans had geen ideale voorbereiding op dit belangrijke zomerseizoen. Bijna twee maanden na het einde van het schaatsseizoen bleek hij al lange tijd een verrekte kruisband te hebben. "Na de Weissensee in januari had ik steeds last van m'n knie maar ik wist niet waarom. Ik heb er ook mee doorgereden in Zweden. Na de winter heb ik even rust gehad en ben ik aan mijn neusholtes geopereerd. Dan loop je wel een redelijke achterstand op."

Stilzitten
Berga's eerste wedstrijd van het seizoen was het NK Marathon in Waarland. De verplichte rustperiode blijkt hem nu goed te doen, maar stilzitten in de voorbereiding is geen favoriete bezigheid voor een topsporter. "Vooral als je vervolgens een wedstrijd rijdt en het gaat nog niet zoals je gewend bent, daar kan ik slecht tegen. Dan ga ik al gauw wat teveel en te gek doen. Zoals een dag na de koers weer vol gas achter de brommer aan skeeleren terwijl je eigenlijk je rust moet pakken."

Halverwege de wedstrijd in Staphorst leek Bart Hoolwerf nog op weg te zijn naar zijn tweede overwinning in de KNSB Marathon Cup. De teamgenoot van Berga sprong al na twee ronden mee met Ronald Haasjes, die er een mooie harde koers van wilde maken voor zijn thuispubliek. Het duo bouwde een voorsprong op van een halve minuut. Na een aantal rondjes was de tank leeg bij Haasjes en liet hij zich terugzakken terwijl Hoolwerf in z'n eentje doorkachelde.

Ingmar Berga op kop met Ronald Haasjes | Foto : Glenn Wassenbergh

Achtervolging
Aan de vlucht van Hoolwerf kwam een einde met nog twintig ronden op het bord, waarna een nieuwe poging werd ondernomen door de Okay-rijders. In drie rondjes tijd reed Ariëns het peloton uit elkaar en had Berga een ruime voorsprong te pakken samen met Ronald Haasjes. "Het ging goed vandaag, maar het was net wat te ver", vertelde Haasjes na afloop. "Het beste was er al af bij Ronald", beaamt Berga. "Hij deed af en toe wel een kopbeurt maar kon helaas niet mee tot de finish."

Er werd een dappere achtervolgingspoging gedaan door Jordy van Workum, maar hij kwam er net niet bij. Vervolgens reed Ariëns in rap tempo richting Berga en hadden Marthijn Mulder, Gerwin Smit, Casper de Gier en de aangehaakte Haasjes eveneens de achtervolging ingezet. Maar uiteindelijk kon Berga onbedreigd de finish passeren. "Van te voren dacht ik dat het best moeilijk zou worden om weg te blijven, zeker met de harde wind aan een kant. Maar we konden de gang er toch goed in houden."

Berga kan zich nu opmaken voor het WK Inline-skaten dat over een week begint. Op zondag 8 juli staat hij aan de start van de marathon in Arnhem. "Ik ga nu nog een week hard trainen en dan een beetje gas terug nemen. We staan er als ploeg goed voor maar het wereldniveau is wel gigantisch hoog. Ik denk dat Crispijn ook een goede kans heeft om een medaille te pakken. We gaan het zien."

Foto : Glenn Wassenbergh

Roosenboom wint massasprint bij dames
De dameswedstrijd liep na 27 ronden uit op een massasprint. Er werden verschillende wegrijdpogingen ondernomen door onder andere Elma de Vries, Imke Vormeer en Gerline Crediet maar op het snelle en smalle parcours kwam niemand weg. Het uitgedunde peloton bleef bij elkaar tot het einde en Bianca Roosenboom kwam als eerste over de finish voor Manon Kamminga en Marijke Groenewoud.

Hoewel het juichen van de nationaal marathonkampioene wat voorzichtig leek, was Roosenboom wel zeker van haar overwinning. "Ik hoefde m'n voet niet naar voren te schuiven", vertelde ze na afloop. Ook zij probeerde een aantal keer iets te forceren. "Ik dacht dat we het grote rondje zou rijden. Pas vrijdag hoorde ik dat we op de baan reden. Jammer, maar ik snap het wel want hier kun je zonder vergunningen koersen. Maar als je op een breed parcours rijdt, kun je van achteren komen met veel snelheid. Dat lukt hier niet want je kunt maar twee lijnen rijden. Je moest van kop af demarreren maar dan neem je iedereen mee."

Voorafgaand aan de marathon werd er een tijdrit verreden over 600 meter die meetelde voor een extra prijzenklassement. "Dat vond ik een leuke toevoeging. Als de sprinters een keer een wedstrijd willen doen, zij zijn niet echt van de marathon maar kunnen wel zo'n rondje rijden", aldus Roosenboom.

Stijgende lijn
Berber Vonk moest in de eindsprint genoegen nemen met de vierde plek. De rijdster uit Appelscha is nog op de weg terug na een rampzalige winter. Beide NK's, en daarmee plaatsing voor het WK Inline-skaten, kwamen te vroeg maar ze heeft voor haar gevoel wel een stijgende lijn te pakken. "Het blijft een vierde plek maar voor wat ik allemaal heb gehad en wat er is gebeurd, moet ik het positief bekijken. Een aantal weken geleden kon ik de marathon niet eens uitrijden en nu kan ik mee sprinten."

De bochtige baan was in het voordeel van Vonk in tegenstelling tot de ronde buitenom met de bult. "Dit is meer mijn ding. Het was zo'n wedstrijd dat je makkelijk mee kan komen als je er goed achter zit. Als ik iemand weg zag vertrekken, ging ik een paar keer mee om te kijken hoe ver ik ben en wat er nog moet gebeuren qua training. Het is een soort meetmoment voor mezelf. Ik merk dat ik weer wat meer kan en dat geeft vertrouwen."

Voor Vonk staan er nog een paar nationale wedstrijden op het programma, waaronder de Cupfinale in Otterlo, en ze start half september ook in de marathon van Berlijn. "Het seizoen is wel snel gegaan, dat is jammer zeker nu het wat beter gaat. In de winter begin ik weer met schaatsen. Dan wat eerder stoppen en doorgaan met skeeleren."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan