Tickets
Shop
Nieuws 23 jun 2018

Bart Swings: 'Zou graag nog eens wereldkampioen worden'

Bart Swings vergelijkt zichzelf met een wielrenner. Weinig rust en veel wedstrijden rijden. Een wielrenner werkt vaak naar één grote ronde toe, al gaat die gelijkenis niet helemaal op met de 27-jarige Belg. Swings maakt zich volgende week alweer op voor zijn tweede grote 'ronde' in korte tijd: het WK Inline-skaten.

Foto : neeke smit

Een ander verschil met een wielrenner is dat Swings niet één, maar twee sporten beoefent. In februari maakt Swings zijn hele natie trots door de eerste Belgische medaille te pakken op de Olympische Winterspelen sinds Bart Veldkamp in 1998. Swings sprint op de mass start naar het zilver en schrijft daarmee schaatsgeschiedenis, een prestatie die hij nooit meer zal vergeten. "Wat voor mij het mooiste moment was? Dat ik na de wedstrijd mijn ouders in de armen kon vliegen. Maar ook de medaille-uitreiking op het podium was geweldig."

Voor Swings is een olympische medaille de reden waarom hij acht jaar geleden is begonnen met schaatsen. In de periode daarvoor is hij voornamelijk actief op de skeelers, waar hij de successen aaneen rijgt. Zo heeft hij al veertien wereldtitels op de skeelers op zijn palmares staan. "Het is makkelijk om te zeggen dat je een olympische medaille wil, maar dan moet je het maar wel even doen. Dat het me gelukt is, is echt super."

In de weken erna is er veel op hem afgekomen. Hij spreekt vooral over heel veel leuke dingen, waaronder de huldiging en de ontmoeting met koning Filip. "Normaal gezien is dat voor alle olympische medaillewinnaars, maar met de Winterspelen was ik de enige Belg met een medaille", lacht Swings. "Ik heb echt genoten van al die aandacht, maar het vergt ook veel energie."

Goed idee
Slechts twee weken heeft hij een pauze genomen. In maart staan de volgende wedstrijden (het WK Allround in Amsterdam en de wereldbekerfinale in Minsk) namelijk alweer op het programma. Swings en zijn coach Jelle Spruyt zijn het echter gauw met elkaar eens dat de focus vanaf dat moment op het WK Inline-skaten moet gaan liggen. "Het eerste wat Jelle na de Spelen tegen me zei, was: 'Ik heb niet zo zin meer het schaatsseizoen. Zullen we vol voor het WK Inline-skaten gaan?' Dat vond ik een goed idee. Het is immers al vijf jaar geleden dat ik aan een wereldkampioenschap heb meegedaan."

Zijn laatste WK op rollers heeft hij in 2013 gereden. In eigen land won hij destijds vier gouden medailles. In de jaren erna richt hij zich op de Olympische Spelen van PyeongChang, maar nu die weer voorbij zijn, hoopt hij bij het WK in Nederland voor nieuw succes te gaan op skeelers. "Het is tijd om weer eens met de wereldtop mee te doen. Ik zou graag nog eens wereldkampioen willen worden. Dat is het doel voor de komende weken."

Natuurlijk speelt het ook mee dat het WK in Nederland is. Het is dicht in de buurt en het is altijd tiptop in orde, zegt Swings. "Bij een WK in China weet je niet altijd waar je aan toe bent. Nu kunnen familie en vrienden komen kijken. Het gaat heel tof worden."

Laatste test
Momenteel is Swings op trainingskamp in Nederland. Zware trainingen worden afgewisseld met rustdagen. Bang voor vermoeidheid hoeft hij dan ook niet te worden. "Het zijn eerder al die dingen die op me af zijn gekomen die het pittig maken. Tijdens zo'n trainingskamp kan ik echt tot rust komen en leven voor de sport. Nee, het is zeker geen opgave voor mij, ik vind het heel leuk en geniet ervan om sporter te zijn."

De laatste test in aanloop naar het WK is de KNSB Marathon Cup in 't Harde. Hoewel Swings zich pas twee dagen voor de wedstrijd besluit in te schrijven, bewijst hij dat het wel goed zit met de vorm. Na een lange ontsnapping met Team Okay Fashion & Jeans-rijders Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns maakt de Belg het in de eindsprint uiteindelijk af. "Dit was een goede training, maar op het WK gaat het er nog iets sneller aan toe. Toch beginnen de benen stilaan goed te voelen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan