Tickets
Shop
Nieuws 06 jul 2018

WK Inline-skaten dag 4: Goud voor Van Workum, Michel Mulder vierde op de one lap

We hebben er een wereldkampioen inlineskaten bij! Jordy van Workum reed tijdens het wegtoernooi in Arnhem spectaculair naar de overwinning op de afvalkoers.

Foto : Eline Hooghiemstra

Jordy van Workum reed samen met zijn landgenoot Teun de Wit een geweldige finale. De twee reden constant van voren en kwamen amper in de problemen. Met nog tien ronden te gaan was het de Belg Jason Suttels die een valpartij veroorzaakte, waardoor er meteen een aantal andere rijders kansloos waren voor de slotsprint.

De Wit en Van Workum overleefden de val ternauwernood en konden zodoende gaan sprinten voor de medailles. De Wit haakte als een van de laatste af, terwijl Van Workum de sprint buitenom aan ging. Hij kreeg nog een duw van de Colombiaan, maar dat deerde de Nederlander niet: hij kwam als eerste over de finish.

Afvalkoers junioren 
Anna van den Bos schaarde zich bij de afvalkoers voor junioren bij de beste tien van de wereld. De jongeling eindigde op de lange afstand als negende nadat ze de hele koers attent voorin reed. Bente Kerkhoff moest de wedstrijd al gauw staken; ze viel al vrij snel in het begin van de race en moest daardoor het veld verlaten.  

Foto : Eline Hooghiemstra

Puntenkoers senioren
Bianca Roosenboom en Elsemieke van Maaren kenden een soepele start van het wegtoernooi. Zij hoefden geen series te rijden en gingen automatisch door naar de finale. De finale was een tactische en harde race, waarbij het lang gelijk opging tussen een zestal rijders. De laatste en beslissende sprint bracht de Colombiaanse Johana Viveros het goud, voor Francesca Lollobrigida en Mareike Thum. Roosenboom was de eerste Nederlandse met een twintigste plaats.

Ook de mannen maakten er een spannende wedstrijd van. Bart Hoolwerf had zich in de voorronde niet bij de eerste zestien weten te rijden en moest zodoende toekijken hoe zijn landgenoot Crispijn Ariëns het in de finale verging. Ondanks zijn geslaagde pogingen om de kopgroepen terug te halen, kwam hij uiteindelijk tekort voor de podiumplaatsen. Bart Swings, die zich in de beginfase van de wedstrijd goed had laten zien, kwam aan het eind nog dichtbij de overwinning, maar moest genoegen nemen met brons. Goud en zilver gingen naar de Colombiaan Daniel Zapata en de Portugees Diogo Marreiros. 

Foto : Eline Hooghiemstra

One lap
Het spektakelstuk van de avond werd bewaard voor het laatst. Thuisfavoriet Michel Mulder mocht zich opmaken voor de finale van de one lap, nadat hij zich al door enkele zenuwslopende kwalificatierondes had gevochten. In de kwartfinale eindigde Mulder weliswaar als derde in zijn heat, maar kreeg hij dankzij een straf van een tegenstander alsnog een plekje in de halve finale. Na een goede start in de halve finale begon hij op kop, maar het was dringen op de streep. Met een vroeg ingezette spagaatfinish bleef hij twee van zijn tegenstanders desondanks voor.

Ook in de finale kende Mulder een goede start, maar gedurende de ronde verloor hij langzaam terrein. Op de finish kwam hij net te kort voor een medaille. Het verschil met de nummer drie was slechts twee honderdste van een seconde. De Colombianen Edwin Estrada en Pedro Causil (goud en brons) en de Duitse Simon Albrecht (zilver) gingen er met de medailles vandoor.

Foto : Eline Hooghiemstra


Voor Ronald Mulder was de kwartfinale het eindstation. De sprinter moest het in een ijzersterke heat afleggen tegen de latere winnaar Estrada. Bij de vrouwen wisten Elisa Dul en Maya de Jong zich niet te plaatsen voor de kwartfinale. Dul was in de series negentiende en dat was net niet genoeg voor een plek bij de laatste zestien. In de finale spurtte Andrea Canon overtuigend naar de zege. Yesenia Escobar finishte vlak achter haar landgenote als tweede. Het podium werd gecompleteerd door de Amerikaanse Erin Jackson.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan