Tickets
Shop
Nieuws 03 aug 2019

Top 5: De mooiste ijsbanen ter wereld

Thialf is voor de meeste mensen het bekendste, gezelligste en mooiste ijsstadion, maar er zijn er in Europa en in andere werelddelen nog veel meer. Hieronder een top vijf van de mooiste overdekte ijsbanen ter wereld.

Foto : Soenar Chamid

1. Alau Stadion, Astana
In 2011 werd er in dit fraaie stadion voor het eerst een internationale wedstrijd gereden. Het stadion, dat plaats biedt voor zo'n 7500 mensen, is ontworpen door de Nederlander Bertus Butter. Butter is eveneens de ontwerper van het ijsstadion in Kolomna.

Foto : Soenar Chamid

2. Thialf, Heerenveen
Deze mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Thialf is de populairste ijsbaan van Nederland en wist door de jaren heen al vele internationale evenementen naar zich toe te trekken. Het ijsstadion in Heerenveen is één van de weinige ijsstadions ter wereld dat bij elk internationaal evenement duizenden toeschouwers weet te trekken. In dit stadion kunnen 12.500 mensen.

3. Richmond Olympic Oval, Richmond
De Richmond Olympic Oval is destijds aangelegd voor de Olympische Spelen in 2010 in Vancouver. Architect van de hal is Bob Johnston, hij was eveneens betrokken bij het ontwerp van  Calgary en Salt Lake City. Sinds de Spelen wordt de schaatshal gebruikt als multifunctionele sporthal. De meeste grotere wedstrijden in Canada worden in de Olympic Oval in Calgary gereden.

4. Kometa, Kolomna
Net als het stadion in Astana is deze ijstempel ontworpen door Bertus Butter. Door veel topschaatsers wordt de hal geroemd om zijn uitstekende faciliteiten. Naast de ijsbaan is er onder andere een zwembad, een krachthonk en een warming-up ruimte. Dit stadion biedt plaats voor ruim 6000 mensen.

Foto : Soenar Chamid

5. Vikingskipet, Hamar
Het Vikingskipet, oftewel het Vikingschip, is het beroemde stadion gelegen in Hamar, Noorwegen. Het stadion dankt zijn naam aan de vorm van de hal. Het dak lijkt van de buitenkant namelijk een omgekeerd Vikingschip. Het stadion werd aangelegd voor de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Er kunnen meer dan 10.000 mensen in.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan