Tickets
Shop
Nieuws 16 jul 2018

Team Port of Amsterdam mikt op podium

Team Port of Amsterdam / SKITS gaat het negende jaar in als marathonploeg met Topdivisieteam. Na de sportieve successen van vorig seizoen (vier keer een vierde plaats) en in het verleden derde plekken van Bart van der Vlugt en Bart Swings, zijn de ambities verder opgeschroefd. De focus ligt nog steeds op het opleiden van schaatsers en kansen geven aan talent, maar voor komend seizoen is een podiumplaats behalen zeker ook een belangrijke doelstelling.

Foto : Neeke Smit

In de ploeg, waar veelal studenten actief zijn, hebben de afgelopen negen jaar maar liefst veertien heren hun debuut gemaakt als Topdivisierijder. En sinds de oprichting van het dames Topdivisieteam drie jaar geleden zeven dames. Het aankomend seizoen zullen er wederom vier heren (allen uit eigen opleiding) debuteren en drie dames (waarvan één uit eigen opleiding).

Coach Casper Helling is zeer tevreden over de resultaten van vorig jaar en bereid zich deze zomer uiterst serieus voor met zijn ploegen. "Het niveau in het marathonschaatsen is enorm hoog. Om hierin mee te kunnen, moet je niet alleen conditioneel topfit zijn, maar ook over een uitstekende techniek beschikken. De wedstrijden worden beslist op hoge snelheden. Om onze topsnelheid te verhogen en schaatstechniek te verfijnen, zoeken wij het snelle ijs in Heerenveen en Leeuwarden op. Hier zijn de omstandigheden stabiel, kun je iedere slag optimaliseren en rijd je met elkaar relatief makkelijk op hoge snelheid." Dat snelle ijs werd deze zomer al opgezocht tijdens het zomerijs in Thialf.

Teamgeest
In de winter traint de ploeg van Helling twee dagen achter elkaar in Friesland en wordt er overnacht bij een herberg in Grou. "Dat is voor de teamgeest heel goed. Zo kan de focus even volledig op het schaatsen en zijn we allemaal voor even als profs bezig. Natuurlijk is het elke week een gepuzzel om iedereen vanuit Amsterdam en omstreken in Friesland te krijgen, maar door daar anderhalve dag als topsporter te kunnen eten, slapen en drie keer te trainen pak je heel veel kwaliteit."

Het nieuwe coördinatieteam, met Marnick van der Meulen als technisch manager, is uitermate tevreden over de trainingen tijdens zomerijs, maar wil graag nog een stap zetten. "Port of Amsterdam is een zeer stabiele sponsor en al negen jaar sponsor van ons team. Zij ontpoppen zich steeds meer tot echt een 'gedeeld eigenaar' van het project. We hebben met onze schaatsers ambitie om nog een stap te zetten. Nieuwe partners zijn meer dan welkom om met ons te zorgen dat we de komende jaren meer ruimte hebben om schaatstalenten kwalitatief hoogwaardig te begeleiden en te faciliteren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan