Tickets
Shop
Nieuws 05 jul 2018

Spoedcursus freestyleskaten voor de beginnende kijker

Tijdens het WK in Heerde en Arnhem worden voor het eerst de disciplines inlineskaten en freestyleskaten in hetzelfde kampioenschap verreden. Misschien ben jij wel een ervaren volger van het freestyleskaten, maar voor wie nog een kleine gids kan gebruiken hebben wij hier wat handige informatie op een rijtje gezet met onder meer uitleg van de onderdelen en een klein stukje geschiedenis.

Geschiedenis
Deze stijl van inlineskaten is ontstaan in de parken van de Verenigde Staten door rollerskating en de disco hype met elkaar te combineren. In de jaren '80 ontstond er in Europa een wedstrijdcircuit op het gebied van rollerdisco. Door de komst van inlineskates in de jaren '90 werden veel van de 'old school rollerdance technieken' op zo'n wijze omgezet dat deze bewegingen ook mogelijk blijken op de inlineskates.

Freestyleskaten is enigszins te vergelijken met kunstschaatsen. De meeste onderdelen worden door een jury beoordeeld op technische en artistieke uitvoering. Het enige onderdeel waar de snelste tijd geldt, is Speed Slalom.

In 2008 werd het eerste WK Freestyle-skaten gehouden in Singapore. Destijds deden er alleen senioren mee.

Onderdelen
In competitieverband wordt freestyleskaten gedaan op een vlakke vloer waarop drie lijnen met pionnen (cones) worden neergezet. Afhankelijk van het onderdeel worden deze cones op verschillende afstanden van elkaar geplaatst.

Er zijn zes onderdelen in het freestyle-skaten: Slalom Classic, Slalom Battle, Speed Slalom, Slalom Pair, Slides en Jump. Klik hier voor een uitgebreide uitleg met video’s. 

WK-kanshebbers
Zhang Hao uit China heeft de afgelopen jaren op bijna alle freestyle onderdelen goud gewonnen (Battle, Classic, Speed, Pair). Zijn landgenoot Ye Hao Qin is ook een rijder om in de gaten te houden.

Bij de junioren zullen de ogen gericht zijn op de Russinnen Sofia Bogdanova (video) en Daria Kuznetsova. Sinds 2014 heeft Kuznetsova ieder jaar WK-goud veroverd op het onderdeel Classic en/of Battle.

Ongeldige gegevens (Error)

Triangle


Nummer één

In het freestyleskaten wordt ook een klassement bijgehouden wie de nummer één van de wereld is (vergelijkbaar met de Adelkalender voor langebaanschaatsers). De skaters verzamelen hele jaar door punten om de titel van World N°1 op hun naam te schrijven. Deze atleten gaan op dit moment (laatste update in maart) aan de leiding:

Sergei Timochenko en Zoé Granjon (Classic)
Lorenzo Guslandi en Daria Kuznetsova (Battle)
Pedram Valiki Ranjbar en Zoé Granjon (Speed Slalom)
Lorenzo Guslandi en Valerio Degli Agostini (Slalom Pair)
Munkhtulga Jargalsaikhan en Natalia Krykova (Slides)
Alexandre Fantuz en Darya Kogoyakova (Jump)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan