Yara van Kerkhof straalt als ze met haar medaille de mixed zone in komt lopen. Voor het eerst in haar carrière heeft de 27-jarige Zoetermeerse een individuele medaille gewonnen op een kampioenschap. Bij de EK in Dresden won Van Kerkhof zilver op de 1500 meter. "Heel erg blij mee."

Ze zat er vaak dicht tegenaan. Vier jaar geleden, toen het EK ook in Dresden was, leek ze zilver te hebben gewonnen op de 1500 meter, maar de jury besloot haar om onverklaarbare redenen naar de zesde plaats te zetten. Ook op het EK in Turijn van vorig jaar zat het haar niet mee. In de finale van de 1000 meter werd ze onderuitgehaald door Arianna Fontana, waardoor een medaille onhaalbaar was. Van Kerkhof werd vierde.

Maar op zaterdag 13 januari 2018 was alles anders. Op de 1500 meter moest Van Kerkhof het in de finale opnemen tegen geduchte tegenstanders als Arianna Fontana, Martina Valcepina en Suzanne Schulting. Het was de jonge Nederlandse die in de slotfase een valpartij veroorzaakte, waardoor Fontana en Ekaterina Efremenkova kansloos waren voor de medailles.

Schulting kwam vervolgens nog wel als tweede over de finish, maar zag even later dat ze door de jury naar de laatste plaats werd gezet. Van Kerkhof, die achter Schulting finishte, schoof zodoende op van brons naar zilver. Het goud ging naar Valcepina, die volgens Van Kerkhof terecht heeft gewonnen. “Zij kwam met heel veel snelheid buitenom, daar kon ik niet meer op antwoorden.”

Foto : Soenar Chamid

Acties
Van Kerkhof was met name heel erg tevreden over de halve finale, waarin ze in een heat met twee andere Nederlandse dames als tweede eindigde achter Schulting. “Die rit was heel erg goed”, meende Van Kerkhof, die dit seizoen naar eigen zeggen nog weinig goede 1500 meters heeft gereden. “Daar baal ik gewoon van. Ik fiets en train even hard als de andere meiden, maar op de 1500 meter hield ik het maar niet vol.”

Zelf heeft ze wel een vermoeden waar dat aan ligt. “Bij de World Cups ondernam ik veel acties, waardoor mijn benen heel snel vol raakten. Daardoor had ik op het eind weinig meer over. Vandaag bleef ik juist rustig schaatsen en dat heeft me in de finale zeker geholpen. Ja, het voelt heel goed om op het podium te staan."

Op haar favoriete afstand (de 500 meter) was de halve finale het eindstation voor Van Kerkhof. In de B-finale eindigde ze als tweede, waardoor ze nu derde staat in het algemeen klassement. De kans dat ze na de 1000 meter zondag nog in de top drie staat, is klein, omdat ze vrijdag in de heats al werd uitgeschakeld op die afstand. In de beslissende superfinale krijgt ze de kans om de achterstand weer in te halen. Schulting staat nu zesde, Lara van Ruijven achtste.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 14 jan 2018 om 08:51