Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2018

Stehmann maakt stap naar Topdivisie

Op de dag waarop de Topdivisie een ploeg verloor, meldde zich een nieuwe formatie op het hoogste niveau. Team Stehmann waagt volgend seizoen de stap naar de Topdivisie. Op de Weissensee zijn door teammanager Mario Donker de eerste twee rijders al vastgelegd: Jesse Vriend en Danny Stam.

Foto : neeke smit

Team Stehmann is al jaren een vaste waarde in de competitie van de Beloften. De ploeg van sponsor Ino Stehmann groeide door naar de top van dat niveau, maar de veranderende regels maken dat voor volgend seizoen lastig. "We hebben een aantal jongens die waarschijnlijk te weinig rankingpunten hebben om in aanmerking te komen voor dispensatie. Dan wordt het moeilijk een Beloftenteam te formeren. Bovendien was de verwachting dat Jesse Vriend de stap naar de Topdivisie zou willen maken", vertelt ploegleider Mario Donker.

Dat bracht Donker in een lastig parket. "De vraag was: gaan we verder of niet? Maar ik wil verder. Ik ben veel te ambitieus. Rond de jaarwisseling groeide daarom het plan met een eigen team naar de Topdivisie te gaan. En dan in het kader van opleiding, jongens een platform bieden waarop ze zich kunnen ontplooien op het hoogste niveau. Daarover is al eens gesproken in het overleg van de Beloftendivisie, dat er te weinig doorstroming is. Daarom willen we nu dit proberen."

Kwaliteiten
Donker vindt het bovendien heel belangrijk dat hij op deze manier Jesse Vriend kan behouden. Het talent uit Hoogkarspel heeft veel kwaliteiten en wil die graag een niveau hoger etaleren. "En uit het oogpunt van onze afkomst, het zuiden, wilden we ook graag Danny Stam erbij hebben. Hij is niet alleen een talent, maar heeft ook een naam in het zuiden."

De mannen in kwestie zijn inmiddels vastgelegd. Jesse Vriend is dik tevreden. "Hier heb ik hard voor gewerkt en het is prachtig na een jaar als dit de overstap naar de Topdivisie te kunnen maken. Dit seizoen is natuurlijk heel mooi. Het jongerenpak, een overwinning, twee derde plaatsen. Dan hoop je dat er iets komt waardoor je naar het hoogste niveau kunt. Dat die kans zich aandient bij Mario binnen de eigen organisatie, is geweldig."

Prikkelen
Een prachtige uitdaging ook, vervolgt de Noord-Hollander. "Vorig jaar was die stap nog te vroeg gekomen, maar nu kon ik goed mee in de doorstroomwedstrijden. En nu kan ik mezelf weer opnieuw prikkelen. Ik kijk er echt naar uit tussen de grote jongens te rijden. Ik wil ook veel leren, en denk dat dit het beste kan op dit platform."

Foto : Neeke Smit

Voor Danny Stam geldt hetzelfde. "Ik denk dat ik er wel aan toe ben, al heb ik dit jaar een iets minder seizoen. Komt mede door pech. Na de val in Hoorn liep ik een hersenschudding op, daarna werd ik ziek. Maar als ik kijk naar vorig jaar, naar de kopgroep waarin ik mee zat in Noordlaren, naar de doorstroomwedstrijden en naar mijn overwinning, dan denk ik dat dit het goede moment is. Volgend jaar zal dan blijken of het echt zo is."

Fantastisch initiatief
Stam, die nu nog uitkomt voor Ormer/ICT van Henk Angenent, is blij met de kans die hij nu krijgt. "Ik heb er ook over gesproken met Angenent, die vond dit een fantastisch initiatief. Om mezelf te ontwikkelen kan ik het denk ik ook niet beter treffen. Mario Donker ken ik al jaren, gruwelijk fanatiek. Maar hij geeft ons wel de rust om te leren."

Donker heeft intussen al veel voor elkaar, maar niet alles. "Met deze twee jongens staat er een mooi fundament, nu gaan we verder metselen. Er moeten nog twee rijders bij, want we gaan starten met vier jongens. Anton Ketellapper wordt de trainer. Dat vind ik ook prachtig. Hij heeft bij ons team gereden en we hebben altijd contact gehouden. Hij gaat de schema's doen, schrijft de programma's voor de trainingskampen en doet één keer per week de gezamenlijke training in Thialf."

Droom
Donker is nu zeven jaar ploegleider en ook voor hem is dit een droom die uitkomt. "Sterker, ik heb daar niet eens over durven dromen. Maar zoals het nu allemaal gaat, vind ik dat wel fantastisch. Dat Henk Angenent de aanbeveling doet voor Danny naar ons te gaan, dat streelt me wel."

Financieel zijn de zaken nog niet helemaal rond. "Maar dat gaat zeker lukken. Ino Stehmann heeft het licht op groen gezet. 'Ga aan de slag en maak er iets moois van', was zijn boodschap. Met onze contacten gaan we het absoluut voor elkaar krijgen. Er staan inmiddels al wat lijntjes uit."

Verder komt er nu dus weer een Stam terug op het hoogste niveau van het marathonschaatsen. Na het afscheid van Arnold Stam stapt nu zoon Danny in zijn voetsporen. "Supergaaf", vindt Danny Stam. "Ik hoop alleen maar dat ik het niveau van ons pa kan halen. Die kans is klein, maar je weet nooit. Ik hoop in ieder geval dat ie trots is."

 Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan