Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2018

StarClass 5: Bibi Arts en Jenning de Boo winnen klassement, tickets Europa Cup Final verdeeld

De vijfde StarClass in Rostock kan met recht een thriller genoemd worden. De jongste Nederlandse shorttrackers streden naast winst op het toernooi namelijk ook met elkaar om de zeldzame startplaatsen voor de Europa Cup finale, de officieuze EK dat in maart in Letland plaatsvindt.

Van de drie verreden StarClass toernooien tellen de beste twee mee, waarna de acht best geklasseerde shorttrackers op de Europa Cup finale in Letland strijden tegen de acht besten van de Danubia Cup, de Oost-Europese variant van de StarClass. Maximaal drie rijders per land kunnen zich plaatsen en het bleef tot aan de slotafstand spannend wie er zou gaan.

Junioren D
Bij de junioren D wist Bibi Arts (goud op de 500 meter en 1000 meter, brons op de 777 meter) het klassement te winnen, Suze Kingma (goud op de 777 meter) werd derde. Daarmee plaatsten beide rijdsters zich voor de EK. Na een valpartij in de 1000 meter finale en een penalty op de 500 meter wist Janna Bolsius zich op de allerlaatste afstand in de Nederlandse selectie te rijden, ten koste van Zoë Deltrap (brons 500 meter, zilver 1000 meter) en Angel Daleman.

GOUD voor Suze Kingma op de 777m!!💥 #starclass #rostock #juniorD #gewestfryslân #shorttrack

Een bericht gedeeld door Gewest Fryslân Shorttrack (@gewest_fryslan_shorttrack) op

Bij de jongens reden Bas van den Valk en Niels Bergsma zich in de Nederlandse selectie. Van den Valk won in Rostock brons op de 777 meter. Bergsma (zilver op de 777 meter, brons op de 1000 meter) eindigde in het algemeen klassement op de derde plaats. De shorttracker van Trias Leeuwarden/gewest Friesland presteert verrassend goed, ondanks dat hij door een scheen- en kuitbeenbreuk een flink revalidatietraject moest afleggen en pas in november zijn rentree maakte.

Junioren C
Jenning de Boo (goud op de 500 meter, zilver op de 1500 meter) won het algemeen klassement voor Mans Boskamp (goud op de 1500 meter) en de Belgische Warre van Damme. Brian van Riet haalde een zilveren medaille op de 1000 meter. Pas in de allerlaatste rit van het toernooi werd beslecht wie zich zou plaatsen voor de Europa Cup finale, uiteindelijk plaatste Boskamp zich naast De Boo en Jari van Polen, ten koste van Van Riet.


De Italiaanse Ilenia Bradanini was oppermachtig bij de meisjes junioren C. Ze won alle drie de afstanden. Michelle Velzeboer eindigde zowel op de 500 als de 1000 meter als tweede en was de beste Nederlandse in het algemeen klassement op de derde plaats. Naast Velzeboer plaatsten ook Yael Prenger en Esmee Roes zich voor de Europa Cup finale. Opvallend: het is pas het allereerste shorttrack seizoen voor langebaanschaatsster Prenger, die in 2017 de Viking Race met overmacht won. 

🥈1000m🎉👏🏻 @michellevelzeboer #shorttrack #speedskating #starclass #rostock🇩🇪

Een bericht gedeeld door SkateUnited_RTC Midden (@skateunitedrtcmidden) op

RTC's
De laatste jaren heeft het niveau van de Nederlandse shorttrackjeugd een enorme spurt gemaakt. Door de opmars van de regionale talentencentra (RTC's) kunnen talenten in hun regio op hoog niveau trainen en daar worden nu de vruchten van geplukt. De limieten voor de StarClass zijn flink aangescherpt doordat steeds meer junioren de limieten wisten te rijden. 

Selectie Europa Cup finale

Junioren D
Jongens: Niels Bergsma (Trias Leeuwarden/gewest Friesland), Bas van der Valk (SCT Heerenveen)
Meisjes: Bibi Arts (STB), Suze Kingma (Trias Leeuwarden/gewest Friesland), Janna Bolsius (SVU)

Junioren C
Jongens: Jenning de Boo (Trias Leeuwarden/gewest Friesland), Jari van Polen (RTC Midden), Mans Boskamp (RTC Midden)
Meisjes: Michelle Velzeboer (RTC midden), Yael Prenger (STA Alkmaar), Esmee Roes (Trias Leeuwarden/gewest Friesland)

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan