Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2018

Round-up dag 2: Vier medailles voor Nederland

Op dag twee van de EK Afstanden in Kolomna heeft Nederland vier medailles binnen gesleept. Esmee Visser werd Europees kampioen op de 3000 meter. Op diezelfde afstand pakte Carlijn Achtereekte het zilver. Marrit Leenstra (1000 meter) en Marcel Bosker (5000 meter) behaalde een bronzen medaille.

Foto : Soenar Chamid

5000 meter heren
De winst op de vijf kilometer ging naar de Italiaan Nicola Tumolero. Hij zette 6.16,85 op de klok. Daarmee was hij ruim sneller dan de Rus Alexander Rumyantsev (6.18,13) en Marcel Bosker (6.20,45). "Ik had niet verwacht hier een medaille te halen op een individuele afstand, maar het is wel mooi mee genomen", zegt Bosker met een lach, doelend op de ploegenachtervolging die zondag op het programma staat. "En ik heb voor het eerst gewonnen van Jan, top!"

Ploeggenoot Jan Blokhuijsen eindigde net buiten het podium, hij noteerde een tijd van 6.21,97. Simon Schouten werd zevende (6.30,07). Bosker reed een zeer vlakke rit met rondjes van 30 seconden. "Aan het einde werd het wel wat zwaarder en ging ik naar 30,4. Ik ben blij dat ik niet instortte zoals in Heerenveen een week geleden. Nu kon ik wel mijn slag houden en gewoon blijven doorrijden."

3000 meter dames
Esmee Visser
is Europees kampioen geworden op de 3000 meter. De 21-jarige rijdster van RTC Noord/iSkate reed een persoonlijk record (4.05,31) en bleef Carlijn Achtereekte voor (4.06,81). De Russin Natalia Voronina werd derde in een tijd van 4.07,62. Door afwezigheid van Antoinette de Jong en Ireen Wüst mocht Visser starten op deze drie kilometer.

Van te voren had ze zichzelf niet te veel druk opgelegd. "Ik ben hier onbevangen naartoe gegaan, net zoals bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Het voelde alsof er tegenwind stond op de baan, dus ik dacht 'dit wordt pittig'. In de laatste anderhalve ronde wilde ik alles eruit halen met een handje los maar daardoor raakte ik wat uit balans en kwam nog bijna ten val. Dat zou wel zonde zijn geweest, vooral nu ik de uitslag weet", zegt Visser lachend. 

"Ik sta hier echt met een dubbel gevoel", vertelde Achtereekte tegen de NOS. "Esmee heeft terecht gewonnen, ze kan heel hard schaatsen. Het liefst sta ik op één natuurlijk, maar ik kijk hier niet van op. Esmee is gewoon heel goed, ik hield zeker rekening met haar." Annouk van der Weijden eindigde als achtste (4.12,48).

1000 meter
Pavel Kulizhnikov schreef de 1000 meter op zijn naam. De Rus bleef zijn landgenoot Denis Yuskov voor (1.08,84 om 1.08,92). De Duitser Nico Ihle veroverde brons in een tijd van 1.08,95. Thomas Krol was de beste Nederlander, hij werd vierde (1.09,28). Koen Verweij (1.09,87) en Hein Otterspeer (1.09,91) eindigde als zevende en achtste.

De tank is leeg bij Verweij. "Op deze manier heeft het weinig nut om hier te zijn. Maar ik ben er en dan doe ik mijn best, dat is mijn winnaarsmentaliteit. Ik ben twee jaar bezig geweest met het OKT en de Spelen en na het OKT ging mijn hoofd in een ruststand. Er viel een last m'n schouders. Alles wat ik er hier in stop, krijg ik er ook weer uit. Ik moet nu even terug naar de basis om vervolgens de stijgende lijn weer in te zetten."

Ook Yekaterina Shikhova won voor eigen publiek goud op de 1000 meter. Ze noteerde 1.15.34 en versloeg daarmee de Oostenrijkse Vanessa Herzog (1.15,44). Marrit Leenstra behaalde haar tweede bronzen medaille van dit weekend in een tijd van 1.15,74. "Ik rijd hier sneller dan op het OKT", vertelt Leenstra. "De eerste 600 meter ging goed, maar de laatste bocht was niet top. Ik bewoog nog wel maar voelde geen druk meer. Dan verlies je snelheid." Lotte van Beek miste het podium op acht duizendste (1.15,748). Letitia de Jong werd vierde in een tijd van 1.16,34.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan