Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2018

Ntab in nieuwe jas: 'Opdracht is om dit gevoel weg te schaatsen'

Alsof hij een verkeerde jas heeft aangedaan die totaal niet lekker zit. Zo omschrijft Dai Dai Ntab zijn situatie van de afgelopen periode. Wat je dan moet doen? Die jas uitdoen en een nieuwe aantrekken. Zo gezegd, zo gedaan. Ntab trok een nieuw jasje aan en werd voor het eerst in zijn loopbaan Nederlands kampioen sprint.

Foto : Margarita Bouma

Het maakt zijn seizoen niet meteen goed, maar hij kan nu wel weer positief naar boven kijken. Iets wat hem de afgelopen weken amper lukte. Vanaf het moment dat Ntab gediskwalificeerd werd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) ebte het plezier weg. Zijn hoofddoel was een gouden medaille op de Olympische Spelen, maar doordat hij op het OKT twee keer vals startte op de 500 meter spatte zijn droom uiteen.

Het zit hem nog altijd hoog. Elke dag denkt hij er over na hoe het kon gebeuren en hoe het had kunnen zijn. "Dat zal zeker tot en met de Spelen blijven duren", meent de 23-jarige Ntab. Of hij op televisie naar de olympische 500 meter gaat kijken, weet hij nog niet. "Geen idee hoe ik me op die dag voel. Het zou kunnen dat ik hem na de eerste rit uitzet, maar misschien kijk ik hem ook wel gewoon af."

Foto : Soenar Chamid

De gedachten om het seizoen per direct af te sluiten, speelden ook even in het hoofd van de sprinter. Maar opgeven zit niet in het DNA van Ntab. "Als ik nu opgeef, geef ik op op het moment dat je juist moet doorzetten en dit gevoel kan overwinnen. De opdracht voor mij is om dit gevoel weg te schaatsen. Ik wil de komende jaren alles proberen te winnen wat er te winnen valt. Alleen daarom al ben ik heel blij dat ik op het NK mijn hoofd niet heb laten hangen."

Hij kreeg daarvoor ook hulp van zijn ploeggenoten. Team Plantina staat bekend als een hecht team, waar naast hard getraind ook veel gelachen wordt. De valse starts van Ntab zijn dan ook zeker geen taboe in de groep. "Als iemand er grappen over maakt, ben ik het zelf wel", vervolgt de Brabander. "Als iemand vals start op de training, ben ik de eerste die zegt: dat doe je toch niet! Ja, ik denk dat ik het ook een beetje moet weglachen."

Reserve WK Sprint
Op het KPN NK Sprint pakte Ntab dan eindelijk weer eens een succesje. Het was tevens de eerste sprinttitel uit zijn loopbaan. Vorig jaar werd Ntab vierde in het klassement, dit jaar klom hij naar de eerste trede. De winst haalde hij vooral op de 1000 meter. "Ik train er al vijf jaar voor, en vier jaar lukt het niet. Het gaat steeds beter, maar het zou leuk zijn om een keer in de 1.08 te rijden. Dan kan ik het Kjeld en Kai ook moeilijk maken", weet Ntab, die zich toch het liefst op de 500 meter richt.

"Wereldwijd kan ik winnen op de 500 meter. Op de sprint ben ik nog niet goed genoeg. Ik benader mijn 1000 meter ook vanuit de 500 meter-benadering. Er wordt weleens gezegd dat sprinters alleen maar korte afstanden trainen. Maar hoeveel uren wij in de zomer draaien, dat is bijna geen sprinten meer. Ik denk niet dat je onze trainingen kunt vergelijken met die van Usain Bolt, haha."

Vlak na het sprinttoernooi werd bekend dat niet Ntab, maar Kai Verbij het derde ticket (Ronald Mulder en Kjeld Nuis waren al verzekerd) kreeg voor het WK Sprint. Verbij, regerend Europees- en wereldkampioen sprint, is herstellende van een liesblessure en maakt volgens de KNSB meer kans op goud dan Ntab. "Als hij fit is, heeft hij de beste papieren om te winnen. Een sprinttoernooi is natuurlijk nooit echt mijn ding geweest. Kai is daar gewoon beter in", is Ntab eerlijk. Wel reist hij als reserve af naar Chancun, China.

Nederlands kampioen sprint 🏆

Een bericht gedeeld door Alexandre Dai Dai Ntab (@daidaintab) op


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan