Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2018

Noord-Korea met 22 atleten naar Winterspelen in Zuid-Korea

Noord-Korea doet volgende maand met 22 sporters mee aan de Olympische Spelen in PyeongChang. De atleten komen uit in vijf sportdisciplines. Het gaat om kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack, alpineskiën en langlaufen. Dat is de uitkomst van overleg tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Zuid-Korea en Noord-Korea.

Het IOC is ook akkoord dat Zuid-Korea en Noord-Korea onder één vlag meedoen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. Beide landen hadden daar onderling al een akkoord over gesloten. Noord-Korea en Zuid-Korea betreden het stadion onder de naam 'Korea'. De vlag wordt gedragen door twee sporters, van elk land één. De gezamenlijke vlag werd eerder gebruikt tijdens de openingsceremonies van de Zomerspelen van 2000 in Sydney en van 2004 in Athene en de Winterspelen van 2006 in Turijn.

Het overleg met het IOC was noodzakelijk, omdat Noord-Korea te laat was met het inschrijven van atleten. Het vrouwenijshockeyteam zal bestaan uit speelsters uit Zuid-Korea en Noord-Korea. Naast de 22 atleten stuurt Noord-Korea onder meer 24 officials en 21 mediavertegenwoordigers naar de Spelen.

Na een paar uur was het overleg al klaar. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak 'oprechte dank' uit aan de regering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voor het mogelijk maken van de overeenkomst. "Dit is een groot moment voor de olympische beweging. De bijeenkomst van vandaag laat zien dat sport altijd bruggen bouwt. De Olympische Spelen in PyeongChang hebben de deur op een kier gezet voor een vreedzame dialoog tussen Zuid-Korea en Noord-Korea", zei Bach. "Deze overeenkomst was enkele weken terug onmogelijk geweest. Het is een mijlpaal."

In 1950 brak er een bloederige oorlog uit tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Drie jaar later kwam er een staakt-het-vuren tot stand, maar het conflict is nooit officieel beëindigd. Langs de grens tussen noord en zuid is een gedemilitariseerde zone.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan