Live
Shop
Nieuws 29 jan 2018

Mathias Vosté: 'Die lach gaat niet meer weg'

Op het allerlaatste moment kreeg Mathias Vosté te horen dat hij begin februari toch mag afreizen naar Zuid-Korea. Goed nieuws voor de Belg, die zich aanvankelijk nét niet plaatste voor de Winterspelen, maar nu toch mag debuteren. En wel op twee afstanden: de 500 en 1000 meter.

"Er was gelukkig nog hoop, want er zijn altijd mensen die uitvallen", begint Vosté blij. "Ik hoorde dat de Noren maar met twee schaatsers op de 500 meter zouden starten, dus dan schuif je al een plekje op. Ik heb het allemaal op de voet gevolgd en dan hoop je natuurlijk dat er nog iets gebeurt met de Russen."

En dat gebeurde ook; twee weken voor de Spelen werd officieel bekendgemaakt welke Russen wel en niet welkom zijn in PyeongChang. Wanneer het verlossende telefoontje kwam? "Nou, eigenlijk stond het ineens online op Sporza", lacht Vosté. "Ik kreeg een felicitatie van Bart Swings, dus ik dacht: waar gaat dit over? Toen stuurde hij een foto van het bericht waarin stond dat er twee Belgen waren toegevoegd aan de Spelen, waaronder ikzelf."

De felicitaties stroomden daarna binnen, maar geloven deed de 23-jarige sprinter het nieuws nog niet. "Ik wilde het niet geloven tot ik het zelf gehoord had. Een half uur later werd ik gebeld door de voorzitter van de Belgische bond. Hij had mijn Nederlandse nummer niet, dus had naar mijn huistelefoon gebeld. Hij vertelde dat mijn deelname was goedgekeurd door het Olympisch Comité, en dat ik op twee afstanden mag meedoen."

Dat nieuws is de reden van de brede glimlach op het gezicht van Vosté. "Die lach gaat niet meer weg. Nog steeds niet. Als ik erover praat begin ik meteen weer te lachen. Dit is het hoogst haalbare en anders moet je toch weer vier jaar wachten. Ik voel me supergoed."

Roze pak
Op twee februari al vertrekt Vosté samen met zijn Australische sprintcollega Daniel Greig en coach Desly Hill naar Gangneung. "Nu alleen nog even wat spullen ophalen in België", lacht hij. Daaronder ook het olympische wedstrijdpak. Mooi? "Zeker niet verkeerd. Het is een beetje anders dan normaal en er zit meer geel in. Toch maakt het mij niet uit hoor, al is het een roze pak, dan zou ik er voor de Spelen nog best in willen rijden."

Met de vorm zit het wel goed, zo bewees Vosté tijdens de afgelopen wereldbekerwedstrijd in Erfurt. Daar zette de man uit Brugge namelijk een nieuw Belgische record op de sprintvierkamp neer. "Het was een zware wedstrijd. Ik heb goede resultaten gereden, maar moest het een beetje bekopen. Als ik wist dat ik naar de Spelen mocht had ik misschien wat rustiger aan gedaan. Vanaf nu begint het uitrusten een beetje: we blijven kwalitatief goed trainen, maar niet meer op inhoud."

Wat de ambities zijn voor PyeongChang? "Het was vooral mijn doel om erbij te zijn en dat is nu gelukt. Ik groeide in het seizoen en mensen die rechtstreeks geplaatst waren voor de Spelen eindigen nu ook vaak achter mij. Ik wil een goede klassering rijden, maar als ik met een goede race vijfentwintigste of dertigste word, dan ben ik ook tevreden."

Klik hier voor alles over de Olympische Spelen in PyeongChang.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan