Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2018

Knegt soeverein naar Europese titel: 'Ik hoop dat ik nog beter kan'

Op de derde en laatste dag van het EK Shorttrack in Dresden heeft Sjinkie Knegt opnieuw gouden medailles binnengehaald voor Nederland. Op de 1000 meter, in het klassement en op de relay was hij de beste.

Foto : Soenar Chamid

Kwartfinale 1000 meter
Knegt begon de dag moeizaam. Hij was vanochtend nog moe van de afgelopen dagen en moest duidelijk nog even inkomen op de 1000 meter.  In de kwartfinale wilde een Duitser dwars door hem heen, waardoor hij alle zeilen moest bijzetten om de opgedane achterstand te repareren. Knegt schoof net op tijd naar voren en eindigde als tweede in de heat.

Halve finale 1000 meter
In de halve finale leek alles op rolletjes te gaan, totdat hij van achteren werd geduwd door de Hongaar Viktor Knoch. Knegt reed tegen de Let Roberto Pukitis voor hem aan en werd zodoende teruggedrongen naar de derde plek. Die plek behield hij tot op de finish, waardoor hij afhankelijk werd van de jury. "Ik ging er wel vanuit dat ik toegevoegd zou worden voor de finale. Hier was geen twijfel over mogelijk."

Finale 1000 meter
In de finale was hij als vanouds oppermachtig. Knegt wachtte rustig af en ging pas in de slotfase demarreren. Met een actie buitenom bij Semen Elistratov moest Knegt alleen nog maar blijven staan om zijn derde gouden plak van het weekend te winnen. Dat lukte: hij had zelfs nog tijd over om zijn handen de lucht in te steken.

"Met nog drie rondes te gaan wist ik al dat ik ging winnen. Semen Elistratov kon niet meer versnellen, terwijl ik nog een versnelling in m'n benen had", analyseerde Knegt, die een andere tactiek 'moest' toepassen. "Ik begon in startpositie drie, dus dan raak je gauw ingesloten. Ik probeerde rustig iedereen op te slokken en dat ging prima."

Superfinale
In de Superfinale, waarin Knegt al zeker was van de Europese titel, had hij maar één doel: Vladislav Bykanov aan de tweede plek in het klassement helpen. Bykanov is al jaren een 'goede trainingsmaat' van de Nederlanders en Knegt mag hem graag. "Vlad moest winnen en Semen moest geen vierde worden. Toen Vlad weg reed had ik maar één optie en dat was de sprint van het peloton winnen. Toen dat lukte, was ik blij voor hem. Hij werkt er hard voor en het is hem gegund."

Relay
Naast vier individuele gouden plakken (500, 1000, 1500 meter en het klassement) won Knegt er ook nog één met de relayploeg. Samen met Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser greep oranje het goud. Breeuwsma gaf Knegt een harde duw, waarna Knegt het vervolgens moest afmaken. Er zat nog een Hongaar voor hem, maar die troefde hij in laatste ronde op typische wijze af. "Fantastisch om met de groep te winnen."

Terugkijkend op het EK: Wat vond Knegt nu zelf de mooiste overwinning? "De 500 meter", zegt hij zonder na te denken. En dan, daaraan toevoegend. "En de relay. Het is altijd leuk als je als groep een gouden medaille wint." Kan het op de Olympische Spelen nóg beter? Ja, zegt Knegt. "Ik hoop dat het nog beter kan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan