Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2018

Ineke Dedden verlost Palet Schilderwerken

De complete ploeg van Palet Schilderwerken stond jubelend langs de kant op het moment dat Ineke Dedden bezig was aan haar laatste rondjes op het ijs van Kardinge. Ze pakte solo een rondje voorsprong, en mocht zo met een zegetocht van drie rondjes de twaalfde race in de KPN Marathon Cup afsluiten. Even eerder had ze gezien hoe Irene Schouten de sprint om plaats twee won, net voor Iris van der Stelt.

Foto : Glenn Wassenbergh

Het donderde de afgelopen weken regelmatig in de kleedkamer, waar de rijdsters van Team Palet Schilderwerken vloekend en tierend hun bankjes opzochten. Wat de formatie van coach Eelco Kooistra ook probeerde, het lukte allemaal steeds niet. "Die taferelen hadden we eigenlijk wel wekelijks", bekende Ineke Dedden. "Een week geleden nog. We waren er weer dichtbij, miste Jade van der Molen de kopgroep. Dan is het wel paniek hoor. Als je het elke week probeert, en het lukte elke week net niet, dan zakt de moed je wel eens in de schoenen."

Desondanks hield de ploeg vertrouwen en werd wekelijks met frisse moed weer een poging gewaagd. "We hebben nooit veel veranderd, hielden vertrouwen in de tactiek. Die was gewoon goed, maar het pakte steeds net niet goed uit. We probeerden ook gecontroleerd te blijven rijden, er niet als gekken in te vliegen. Maar ook de treintjes bij de sprints leverden nooit iets op. Daar baalden we behoorlijk van."

Beetje mazzel
Maar in de twaalfde wedstrijd van de KPN Marathon Cup verloste Dedden persoonlijk haar ploeg van een bijna-trauma. Ze maakte deel uit van een kopgroepje van vier, waarvan ze uiteindelijk als enige overbleef. "We hadden een beetje mazzel dat mkbasics.nl en Irene Schouten vooral naar elkaar keken waardoor deze ruimte ontstond. Ineke kan heel hard doorrijden, zag haar kans en was rond voor we er erg in hadden", stelde coach Eelco Kooistra glunderend.

Het tempo waarmee dat ging, zorgde zelfs voor verbazing bij haar ploeggenoten. Dedden, lachend: "Op het moment dat ik aansloot, vroeg Imke Vormeer of ik nou een rondje had, zo snel ging het."

Droomfinale
De 24-jarige studente verpleegkunde beleefde vervolgens een droomfinale. Terwijl Irene Schouten zich inspande om Iris van der Stelt voor te blijven in de pelotonsprint, genoot Dedden al volop. "Je hebt drie ronden om je eigen feestje te bouwen, da's natuurlijk geweldig. Zoiets beleef je niet heel vaak, dan moet je er zeker wel van genieten. En de meiden stonden langs de kant ook al feest te vieren."

Het betekende voor Dedden haar tweede zege op kunstijs, nadat ze twee jaar geleden al de Cupfinale in Alkmaar had gewonnen. "Dit is hartstikke lekker, ook voor de ploeg. We hadden echt even een overwinning nodig." Zeker zo vlak voor de Weissensee, waar Dedden haar open Nederlandse titel verdedigt. "Daar heb ik zin in. Ik voel me al weken goed, en dan geeft deze overwinning ook nog wat vertrouwen."

Genieten
Ook aan Kooistra, die handen tekort kwam om alle felicitaties in ontvangst te nemen. "Dit is genieten, man. Eindelijk valt het een keer onze kant op. En dan hebben we meteen gewoon vier meiden bij de eerste acht, fantastisch toch?" Hij hield altijd vertrouwen, net als routinier Elma de Vries. "Die leert die andere meiden nu finales rijden. We kijken de wedstrijden van de livestream terug, zien wat er beter kan en proberen dat op het ijs te brengen. Maar we zijn ook steeds rustig gebleven en dat betaalt zich nu uit."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan