Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2018

Emotionele Schulting: 'Wat Sjinkie doet, wil ik ook'

"Heftig." Zo omschreef Suzanne Schulting haar weekend. De 20-jarige Friezin kwam tijdens het EK Shorttrack in een emotionele achtbaan terecht. Een teleurstellende eerste finaledag, een zilveren plak op de 1000 meter en een denkfout bij de superfinale. "Ik had gewoon derde moeten worden."

Foto : Soenar Chamid

Schulting stond voorafgaand aan de superfinale op de derde plek. Bondscoach Jeroen Otter had haar voor de race ingeprent dat ze iedereen behalve de twee Italiaanse vrouwen (Arianna Fontana en Martina Valcepina) in de gaten moest houden. "Dat heb ik niet goed opgeslagen", gaf Schulting eerlijk toe.

In de laatste twee rondes zocht Schulting weliswaar de aanval, maar ze ging niet helemaal voluit. Ze dacht dat een top drie notering in de superfinale voldoende zou zijn voor een derde plek in het klassement. Maar dat was dus niet het geval, omdat een Russische vóór haar eindigde en haar dus passeerde in het klassement. "Dan verkloot je het op zo'n manier en word je vierde."

De teleurstelling was dan ook groot bij Schulting. Dat zat hem niet alleen in het feit dat ze door haar eigen fout vierde werd in het klassement, maar ook vanwege de dag ervoor. Op zaterdag reed ze naar eigen zeggen als een idioot, wat leidde tot een straf in de finale van de 1500 meter. Ook in de halve finale van de relay nam ze de schuld volledig op zich, omdat ze op het middenterrein tegen een Française aan botste en daardoor het materiaal kapot zag gaan.

Foto : Soenar Chamid

Fontana
Ondanks deze tegenslagen herpakte Schulting zich zondag meer dan uitstekend. Op de 1000 meter wandelde ze simpel door de kwart- en halve finale en in de finale was Arianna Fontana haar grootste concurrent voor goud. Op het moment dat de Italiaanse een versnelling inzette, was Schulting de enige die mee kon komen. Ze probeerde er nog wel langs te gaan, maar Fontana hield de deur dicht.

"Het was een prima race", beweerde ze. "Ik weet dat het geen schande is om van Fontana te verliezen, maar ik wil haar nu ook weleens verslaan." Op de vraag hoe ze dat had moeten doen, was ze duidelijk. "Ik moet meer van mijn eigen kracht uitgaan en niet te veel op Fontana rijden. Het zijn allemaal van die leermomentjes."

Sjinkie
Leren doet ze elk toernooi nog wel. Is het niet van zichzelf, dan leert ze wel van Sjinkie Knegt, die met groot machtsvertoon de Europese titel won. "Hij wint ze allemaal", doelde Schulting op de drie afstanden (500, 1000 en 1500 meter) die Knegt overtuigend won. "Dat wil ik ook. Zijn manier van rijden vind ik heel mooi. Daar kan ik veel van leren."

De kopvrouw van de Nederlandse vrouwen, want dat is Schulting nu al, heeft ook het afgelopen weekend veel gehad aan de wereldkampioen op de 500 meter. "Dan zegt 'ie: 'Suus, effe rustig. Het komt wel goed meisje'. Dat vind ik heel erg fijn, ik heb echt veel aan hem." Vervolgens, kijkend naar het beeldscherm waar Knegt zijn zoveelste gouden medaille krijgt omgehangen. "Die successen die hij haalt, wil ik ook halen. Het liefst zo snel mogelijk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan