Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2018

Eerste overwinning Cas van Trierum bij de beloften

Cas van Trierum wist al wat het was om te winnen als inlineskater, maar zaterdagavond in Alkmaar beleefde hij die primeur op de schaats. Het talent uit Heemstede zegevierde bij de Beloften in de elfde wedstrijd van de KPN Marathon Cup. In de sprint van een kopgroep klopte Van Trierum medevluchters Sjors van der Meer en Hendrik Poelstra.

Foto : Neeke Smit

Op het ijs van De Meent maakte een grote kopgroep zich los van het peloton om uiteindelijk datzelfde peloton te dubbelen. De finale had echter een verrassing in petto. Geen sprint met die hele grote groep vluchters, maar een splitsing. De kopgroep werd verscheurd door een vluchtpoging, waarop de ene helft wel adequaat reageerde, en de andere helft niet. In die laatste groep zat ook Jan Korenberg, de leider in het klassement. Hij had het nakijken.

In die kopgroep leek Danny Stam een kanshebber, maar de Brabander zag zijn kansen in rook opgaan door een val op het laatste rechte stuk. Op dat moment zat hij echter al achter Cas van Trierum, die geen moment aarzelde en sprintte alsof zijn leven ervan afhing.

Foto : Glenn Wassenbergh

Afmaken
Van Trierum (23) wilde deze kans op zijn eerste overwinning niet laten liggen. De ICT-student uit het team van Skits/Port of Amsterdam was Sjors van der Meer en Hendrik Poelstra net te snel af. "Lekker", vond Van Trierum. "Ik rijd heel het seizoen al supergoed, maar dat kwam in de uitslagen niet altijd naar voren. De laatste weken zit ik nog wat meer van voren, pak ik weer de plekken in de top twintig, maar nu kan ik het dan echt afmaken met een overwinning."

Waardoor dat resultaat tot nu toe uitbleef, daar kon Van Trierum ook de vinger niet op leggen. "Ik weet het echt niet. Het zijn verschillende dingen denk ik. Net niet mee met de juiste groepen, een sprintje dat niet lekker loopt. Maar vandaag viel het allemaal goed."

Kanshebbers
In de kopgroep zag Van Trierum veel kanshebbers. "Bijna alle goede rijders waren op de afspraak. Ik weet dat ik niet de rapste sprinter ben, daarom probeerde ik weg te rijden. De eerste keer kreeg ik nauwelijks ruimte, maar daarna reden er een paar weg die wel de ruimte kregen. Daar moest ik achteraan. Samen met Sjors van der Meer reed ik helemaal naar voren, en kon daarna de sprint op het juiste moment aangaan. Van mijn verleden op de langebaan heb ik nog wel wat snelheid, en ze kwamen er niet meer overheen."

Foto : Neeke Smit

Van Trierum heeft wel enige ervaring met finales, maar dan op wieltjes. "Twee jaar geleden werd ik derde in de Cup bij de Beloften, en toen heb ik ook veel sprintjes gereden. Maar op het ijs is het toch weer wat anders."

Topdivisie
Zijn overwinning deed Van Trierum in ieder geval heel goed. "Dit betekent veel voor me. Ik wil volgend jaar graag naar de Topdivisie en dan moet je ook de uitslagen rijden die daar bij horen. Ik weet niet of de ploeg staat te springen, of er ruimte is, ik weet alleen dat ik hard moet rijden en de uitslagen moet rijden om me te laten zien."

Hij kan eventueel wel doorschuiven binnen het eigen team, maar ook bij Port of Amsterdam is de concurrentie groot. "Daar rijden natuurlijk nu al zes jongens, maar daarnaast zie je ook dat Joeri Klous er al twee wint en dat Victor Ramler al een paar podiumplekken pakt. Het is echt enorm dringen binnen het team."

Foto : Neeke Smit

Regiotop
De dames van de regiotop trapten de marathonavond in Alkmaar af. Een groep van zeven rijdsters pakten een ronde voorsprong. Demi van Benthem boekte haar derde overwinning door Maya de Jong en Janet Beers te kloppen in de eindsprint.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan