Hij is nog maar 18 jaar, maar toonde zich nu al als één van de publiekstrekkers van het KPN NK Shorttrack. Jasper Brunsmann vermaakte het publiek met zijn aanvalsdrift en inhaalacties. "Ik pak liever een gele kaart dan dat ik derde word."

Het kenmerkt de jonge Brunsmann, die in september werd verkozen tot talent van het jaar. De Fries overleefde op zaterdag simpel de voorrondes van alle drie de afstanden. Op de finaledag zondag haalde hij alle finales. Zijn doel was goud winnen op zijn favoriete afstand, de 500 meter. Daarvoor moest hij in een hectische finale wel zien af te rekenen met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Leon Bloemhof.

Met nog één bocht te gaan lag Brunsmann tweede achter Knegt, die hem vlak daarvoor had ingehaald. "Dope", dacht Brunsmann. "Dan word ik tweede, ook lekker." Maar Knegt ging op onverklaarbare wijze onderuit, waardoor Brunsmann nog net zijn schaats als eerste over de streep kon zetten. De drie B’s, Brunsmann, Breeuwsma (2e) en Bloemhof (4e), knalden vervolgens – na het passeren van de meet – ook tegen de boarding.

Dollen
Die val mocht de pret niet meer drukken. "Wow, dit had ik niet meer verwacht", glunderde een opgeluchte Brunsmann. "Ik wilde heel graag de 500 meter winnen, dat is mijn afstand. Dat het dan lukt, is niet normaal. Ik ben echt superblij." Het betekende dat de 18-jarige Brunsmann dus op het podium van het NK bij de senioren stond, met wereldtoppers Knegt en Breeuwsma naast zich. "Dat geeft wel een goed gevoel ja."

Hij kan het goed met ze vinden. Hoewel hij niet met Knegt en co traint – Brunsmann traint bij RTC Noord – komen ze elkaar geregeld tegen in Thialf en wordt er altijd even gedold. Zelfs voor de finale van de 500 meter voerden Breeuwsma en Knegt de druk nog even op bij de jongeling. "Ze zeiden: 'Jij bent het talent van het jaar hè, er wordt wel wat van je verwacht'. En vervolgens, omdat ik veel familie had meegenomen: 'Dat publiek zit hier allemaal voor jou. Nu moet je het wel laten zien.' Ik kan daar wel om lachen, ha."

Naast goud op de 500 meter greep Brunsmann ook een bronzen medaille op de 1000 meter. Na drie onderdelen maakte hij zelfs nog een goede kans om het eindklassement te winnen, maar in de superfinale was het pijpje leeg. Breeuwsma kroonde zich tot Nederlands kampioen, Itzhak de Laat werd tweede en Brunsmann pakte knap het brons. Hij bleef onder meer de Nederlands kampioen van vorig jaar, Dylan Hoogerwerf, voor.

Foto : Neeke Smit

Motivatie
Toch had het niet veel gescheeld of Brunsmann had zijn schaatsen afgelopen zomer aan de wilgen gehangen. De Fries kampte met bronchitis, waardoor het shorttrack op een lager pitje kwam te staan. "Ik twijfelde om te stoppen." Daarbij komt nog dat Brunsmann geen trainingsbeest is. Hij mist soms de motivatie om te trainen.

"Ik ben meer van de wedstrijden, daar kun je wat winnen. Bij de trainingen ligt er geen druk op", aldus Brunsmann, die zichzelf een luie sprinter noemt. "Veel mensen zeggen tegen me: 'Had ik maar zoveel talent als jij', maar dan zeg ik: Had ik maar zoveel motivatie als jij. Ik heb echt respect voor degenen die elke dag heel gemotiveerd naar de training gaan."

Mocht Brunsmann volgend seizoen aansluiten bij de nationale trainingsselectie (NTS) dan zal er dus het een en ander in zijn koppie moeten veranderen. Maar daar is hij zichzelf ook wel bewust van. "Misschien wen je er op een gegeven moment wel aan."

Voorlopig traint hij gewoon nog mee met de groep van RTC Noord. Zijn hoofddoel is het WK voor junioren eind februari, waar hij een medaille hoopt te pakken. Vorig jaar eindigde hij op het WK negende in het algemeen klassement en werd hij vierde op de 1500 meter. Dat resultaat was de beste prestatie ooit van een Nederlandse man op een WK voor junioren.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 08 jan 2018 om 22:56