Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Yael Prenger schudt haar zenuwen van zich af en wint drie nationale titels

Op de kant oogt ze soms nog wat onzeker en heeft ze last van zenuwen. Yael Prenger is nog maar vijftien jaar en is met haar onrustige huid en korte koppie een echte puber. Op het ijs maakt ze echter rake slagen en rijdt ze als een volwassen vrouw over de IJsbaan Twente. Bij de C-junioren won de Amsterdamse drie nationale titels: de 500 meter, 1500 meter en het NK Allround.

Foto : Nol Terwindt

Yael Prenger wist dat ze kans maakt om de Nederlandse titel allround bij de C-junioren te winnen. Ze had dit seizoen zoveel progressie geboekt en ze was nu tweedejaars C-juniore, dus het moest kunnen, vond ze zelf. "Maar je moet het dan wel doen, hè". zegt ze als de veters van haar schaatsen losmaakt. "Bij zo'n lastige sport als schaatsen kan er zoveel misgaan. En dan heb ik ook nog die zenuwen die ik onder controle moet zien te houden."

Voor de wedstrijd liep ze zichzelf helemaal op te vreten. Ze wilde het KPN NK Allround en het NK Afstanden voor junioren zo graag winnen dat haar benen trilden van de spanning. "Bij de 500 meter had ik daar wel last van. Ik wilde te graag en schaatste op het rechte stuk veel te gehaast. Gelukkig had ik wel de snelste tijd neer gezet en kon ik met een ruime voorsprong aan de 1500 meter beginnen."

Soms windt ze zich zo op dat ze problemen met haar ademhaling krijgt. "Dan adem ik te hoog en krijg ik geen lucht meer. Op de 1500 meter heb ik er wel aan gedacht dat ik vanuit mijn buik moet ademen. Ik werd gelijk een stuk rustiger."

Coaches
Op de IJsbaan Twente stond Miranda Hulst, de moeder van Yael, langs de kant van de baan en riep al leunend tegen de kussens wat aanwijzingen tegen haar dochter. "Tijdens het schaatsen denk ik altijd aan van alles", vertelt Yael. "Dat ik niet tegen een pylon aan moet trappen en aan mijn technische punten. Mijn moeder helpt me daarbij. Zij heeft me lang gecoacht en ze weet precies wat ik moet doen. Maar mijn trainers van de C-selectie Hoorn, Thea en Bas Bervoets, zijn erg belangrijk voor me." 

Prenger won op het KPN NK Allround en Afstanden bij de junioren C drie Nederlandse titels. Ze werd Nederlands kampioen op de 500 meter, 1500 meter en ze won het allroundklassement. Een knappe prestatie van de Amsterdamse, die eerder ook al eens de Vikingrace op haar naam schreef. "Ik weet niet waarom ik hier zo hard schaats. Vorig jaar reed ik ook al best hard en ik had niet verwacht dat ik weer zoveel progressie zou maken. Ik heb hard aan mijn techniek gewerkt en mijn schaatshouding verbeterd. Daardoor ben ik een stuk soepeler gaan schaatsen en maak ik nu één vloeiende beweging."

Volg het KPN NK Allround en Afstanden op onze speciale pagina!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan