Voor de junioren langebaan breekt het belangrijkste gedeelte van het seizoen aan. Na de Junior World Cup Final is het nu tijd voor het WK Junioren. Voor de Nederlandse afvaardiging moet dat een mooie afsluiter van het seizoen worden. Schaatsen.nl bezocht de laatste groepstraining in Thialf.

Bij de heren vertegenwoordigen Daan Baks, Teun de Wit, Louis Hollaar, Janno Botman en Tjerk de Boer Nederland. De Boer is herstellende van de ziekte van Pfeiffer, maar is op de weg terug. Een medaille in het allroundklassement lijkt er niet in te zitten, maar een medaille op een teamonderdeel lijkt een stuk realistischer.

Triangle

Bij de dames hopen Marijke Groenewoud, Femke Beuling, Elisa Dul, Joy Beune en Jutta Leerdam zich te gaan mengen om de medailles. Op de teamonderdelen maken zij goede kans op eremetaal, maar ook op de individuele afstanden, stelt bondscoach Jetske Wiersma. "Bij de dames kunnen we op elke afstand mee gaan doen om de overwinning."

En als je goed presteert op de individuele afstanden, rolt daar automatisch ook een goed allroundklassement uit. Vorig jaar eindigden Leerdam en Beune bij het WK in Helsinki als eerste en tweede. Ook dit jaar gaan ze (logischerwijs) voor de wereldtitel. "Ik denk dat het geen WK is, maar dat het een Jutta-tegen-Joy-toernooi wordt", zegt Leerdam lachend, maar ook serieus.

Beide kanshebbers tillen elkaar naar een hoger niveau, stelt ook Beune. "Je geeft elkaar motivatie om harder te trainen, omdat we allebei de beste willen zijn. Het wordt zeker een spannend toernooi." Maar wie gaat er volgens henzelf met de allroundtitel naar huis? Oordeelt u zelf maar.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 08 mrt 2018 om 17:29