Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2018

Slimme Janissen pakt de winst bij Beloften

Wie dacht dat de marathonrijders op de Weissensee hun kruit hadden verschoten, kwam bedrogen uit. In Enschede toverden de Beloften weer een wedstrijd op het ijs waar de vonken vanaf vlogen. Twee man met twee ronden voorsprong en liefst twintig rijders met één ronde. De winnaar? Nederlands kampioen Jeroen Janissen, die medevluchter Marwin Talsma klopte. Thomas Geerdinck eindigde als derde.

Foto : Glenn Wassenbergh

Met een brede grijns maakte Jeroen Janissen (20) na afloop de balans op van zijn marathonseizoen tot nu toe. Vijf wedstrijden reed de Haarlemmer uit de Skits-ploeg daarin. "Drie keer op het podium. Da's toch niet slecht." De mooiste daarvan was zonder twijfel zijn zege in het NK voor de neo-senioren, op nieuwjaarsdag in Utrecht. "Maar deze is absoluut ook heel lekker."

Janissen bleef in de wedstrijd uiteindelijk alleen over met Marwin Talsma, de man die eerder de oversteek maakte naar een klein kopgroepje waarvan Janissen al deel uitmaakte. "We gingen kop over kop verder tot we de staart van het peloton in zicht kregen." Uiteindelijk pakten de twee zelfs twee ronden voorsprong, waardoor al vroeg vaststond wie in de finale om de winst zouden strijden.

Tweegevecht
Dat tweegevecht was Janissen op het lijf geschreven. "Als langebaner heb ik een hoge topsnelheid in de benen. Te hoog voor Marwin Talsma, die een echte tempobeul is." De twee hadden in dat opzicht geen geheimen voor elkaar. "We zijn even oud, rijden al lang in dezelfde categorie en kennen elkaar al lang. Daardoor wist ik ook dat ik Talsma op acceleratie kon hebben."

Foto : Neeke Smit

Dat wist Marwin Talsma zelf ook. Het talent van AB Transport besefte dat zijn kansen bijna nihil waren op het moment dat hij samen met Janissen overbleef. "Ik weet inderdaad dat hij meer snelheid heeft en dus beter is in de sprint. Daarom heb ik nog een paar keer geprobeerd hem kwijt te raken, maar dat lukte niet", analyseerde Talsma.

Serieuze stap
"Dit was zoals ik het had uitgedacht", stelde Janissen. "Rustig blijven, hem voor me houden. Zolang ik achter hem zat, moest het in de finale goed komen." De zege was een terechte beloning voor de slimme Janissen, die in zijn derde seizoen als marathonrijder laat zien een serieuze stap te hebben gezet. Toch wil hij zich nog niet toeleggen op de marathon. "Ik ben nog steeds een langebaanschaatser, werd twee weken terug nog twaalfde op het NK Allround. Dat smaakt naar meer. Ik ben nog jong, wil daar zeker nog serieus voor gaan. Maar de combinatie met de marathon bevalt me goed. Als ik het zo kan blijven doen, wil ik die zeker behouden."

Regiotop
De finalewedstrijd van de regiotop dames werd gewonnen door Fenna Zandstra. Zij versloeg Rixt Bessels-Kuipers en Annemarie van der Wal werd derde. Demi van Benthem won het klassement en daarmee de Cup.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan