Het peloton is weer teruggekeerd vanaf de Weissensee en pakt dit weekend de draad weer op van de KPN Marathon Cup. Die wordt hervat met een tweeluik: vrijdag in Enschede, zaterdag op de Coolste Baan van Nederland in Amsterdam. Met nog vier wedstrijden te gaan is de jacht op het oranje officieel geopend.

Dat laatste ontbreekt er natuurlijk nogal eens aan bij de marathonschaatsers. De eindzege in de KPN Marathon Cup is weliswaar een hoofdprijs, maar zeker in de beginfase van de competitie nog ver van het bed. Ploegen en rijders maken zich dan nog vooral druk om de dagzeges.

Een beetje begrijpelijk is dat wel. Die zeges leveren de publiciteit op, stellen de sponsoren tevreden, terwijl een goede positie in het klassement meestal onzichtbaar is uitgezonderd uiteraard het oranje pak voor de leiders. Bovendien vereist koersen voor het oranje pak een meer tactische aanpak. Wie het oranje draagt, is zijn vrijheid in het peloton zeker kwijt.

Accent verlegd
Daarom wordt pas nu heel voorzichtig het accent verlegd en komt de strijd om oranje meer in beeld. "Dat gaat nu spelen", erkent Sjoerd den Hertog, die in zijn eerste seizoen bij Okay Fashion & Jeans/Interfarms de trotse drager is van het oranje, net voor zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns. Het verschil? Slechts 3,9 punten.

"Ariëns en ik staan het hele seizoen al hoog, en nu is het ook wel de ambitie van de ploeg om dat klassement binnen te slepen", stelt Den Hertog. "Omdat we met twee zijn, mogen we dat eigenlijk niet meer uit handen geven. We willen allebei winnen, vinden het allebei een supermooie prijs, maar het eerste belang is dat die binnen de ploeg blijft."

Deur dicht
Dat kunnen Den Hertog en Ariëns dit weekeinde al min of meer veiligstellen. Goede uitslagen vrijdag in Enschede en zaterdag in Amsterdam zouden de deur voor de achtervolgers kunnen dichtgooien. "Dat is wel de insteek voor deze wedstrijden. We kunnen een goede stap zetten. Het mooiste zou zijn als we de voorsprong op in ieder geval Robert Post kunnen uitbreiden."

Zijn ploeg rijdt daar ook voor, maar straks komt er zeer waarschijnlijk een situatie waarin Den Hertog en Ariëns onderling mogen knokken om de Cup. "Dat kan alleen als we ver genoeg los staan en het zeker is dat één van ons beide hem pakt. Als we dan tegen elkaar kunnen rijden, is dat wel een heel luxe positie. Maar zover zij we nog niet."

Den Hertog kwam zelf overigens niet ongeschonden van de Weissensee. Twee smakken in het KPN ONK lieten hun sporen na. "Een beurse knie. Maar het lijkt u wel weer in orde. Schaatsen ging zonder last."

Voor de biologie-student is het bijzonder tot het einde mee te doen om de winst van de Cup. "Supergaaf, net zoals rijden in oranje supergaaf is. Maar het komt er zo langzamerhand wel op aan, en dat geeft een andere spanning. Ik mag geen fouten meer maken nu, en die druk voel ik ook wel een beetje. Maar dat is niet erg. Dat ik weinig fouten heb gemaakt, heeft me ook hier gebracht."

Foto : Neeke Smit

Soeverein
Bij de vrouwen een heel andere situatie. Daar is iets meer spanning, maar toch ook weer niet. Iris van der Stelt is de leidster in het klassement. Dat doet ze best wel soeverein, met een marge van ruim twintig punten ten opzichte van Emma Engbers. Maar dat is ook wel weer een breekbaar verschil. Het hoeft maar één wedstrijd mis te gaan, en de strijd is weer helemaal open. Verder dan Engbers hoeft Van der Stelt overigens niet te kijken. Jade van der Molen volgt op meer dan zestig punten.

Van der Stelt zo op de drempel van haar eerste eindzege in de KPN Marathon Cup. De rijdster van team mkbasics.nl was nog niet eerder zo dicht in de buurt. "Ja, als je zo ver bent, dan wil je 'm natuurlijk wel winnen ook. Het is toch een echte hoofdprijs in het marathonschaatsen", meent Van der Stelt. Binnen haar team is altijd het accent gelegd op dagzeges, maar dat blijkt tot nu toe vrij aardig hand in hand te gaan met het klassement.

Overleg
"Toch hebben we na de wedstrijd in Alkmaar wel even overleg gehad", vertelt Van der Stelt. "Engbers haalde toen ineens een hap van mijn voorsprong af en dat was niet de bedoeling. De uitkomst is dat we wel blijven rijden zoals we dat altijd doen: aanvallend. Maar in sommige situaties zullen we ons wel afvragen of iets verstandig is. Engbers laten rijden met een klein kopgroepje, dat gaat niet meer gebeuren. Ik zal zelf overal bij moeten zitten."

Daarnaast is het, vervolgt Van der Stelt ook niet aan haar om iets te doen. "Als anderen mij willen inhalen, is dat toch vooral aan hen. Ik wil niet zeggen dat wij achterover kunnen leunen, maar het hoeft niet van ons te komen." Als Engbers dus nog iets wil, dan moet ze opschieten, zoveel is duidelijk. Maar de rijdster van team Mastermind wacht nog op haar eerste zege, en die zou er wel moeten komen in de resterende wedstrijden als ze Van der Stelt nog serieus wil bedreigen.

Voor Van der Stelt zou het winnen van de cup de kroon zetten op een uitstekend seizoen, beseft ze. "De Cup is toch de prijs voor de rijdster die het hele seizoen het meest regelmatig heeft gepresteerd. We rijden als team goed, ik rijd individueel goed, dan is het winnen van die cup een mooie beloning. En dat willen we ook graag." Ze zou opvallend genoeg de eerste worden die in dienst van mkbasics.nl die prijs wint. "Het is nog niet eerder gebeurd hè", zegt ze lachend. "Dan wordt het toch wel tijd."

Stand mannen:
Sjoerd den Hertog - 235,1 punten
Crispijn Ariëns - 231,2 punten
Robert Post - 213 punten

Stand vrouwen:
Iris van der Stelt - 239,2 punten
Emma Engbers - 217 punten
Jade van der Molen - 176 punten

Door Eric Korver - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22