Met gemengde gevoelens kijkt bondscoach Jeroen Otter terug op de eerste shorttrackdag in de Gangneung Ice Arena. Met een historische zilveren medaille voor Sjinkie Knegt op de 1500 meter én een finaleplaats voor Itzhak de Laat lijken de Winterspelen goed te zijn begonnen. Bij de dames liep het echter wat minder soepel: Suzanne Schulting en Lara van Ruijven strandden in de 500 meter heats en ook de relayploeg wist zich niet te plaatsen voor de A-finale.

Het overheersende gevoel na zo’n dag? “Ja, dat is toch wel balen. Ik kan heel slecht tegen verliezen, dat winnen doet me dan even niks. En dan heb ik het niet over Sjinkie, hij heeft er het maximale uitgehaald. Je traint natuurlijk niet voor zilver, maar morgen, overmorgen of over een half jaar is dat een mooie medaille. Je wilt natuurlijk allemaal de nachtmerrie zijn voor die Koreanen in eigen huis. Maar als er dan eentje moet winnen, laat het dan één van die gasten zijn, dan gaat het dak er in ieder geval nog af.”

De teleurstelling begon voor Otter zaterdagavond op de 500 meter bij de dames, waar Schulting na een herstart tijdens haar olympisch debuut onderuitging. “Haar eerste start was een stuk beter. Ze had kunnen aansluiten bij Fontana en dan waren ze weggeweest met zijn tweeën. Na de tweede start kwam ze op plaats drie te zitten en besloot heel verstandig om even rustig te blijven en één keer aan te trappen. Dat aantrappen ging verkeerd. Ze kwam met haar schoen op het ijs, en daar ga je dan."

"Ze is snel, alles klopt en ze is er klaar voor. Ze was zelfs heel rustig, wat voor Suzanne iets heel belangrijks is om in de pocket te hebben. Het is heel erg balen, maar het hoort ook bij onze sport.”

Van Ruijven 'verklooide' haar heat op de 500 meter volgens Otter eigenhandig. “Die maakte op het rechte eind zoveel snelheid dat ze tegen een Poolse aanreed alsof die niet op het ijs stond. Daarmee verlies je al snel drie tienden en doe je dat niet, dan is het gewoon kat in het bakkie.” Yara van Kerkhof wist zich als enige Nederlandse wel te plaatsen voor de kwartfinales van dinsdag. “Dan moet zij het nu gaan doen voor ons. Ik ben wel benieuwd hoe haar rit eruitziet, want ik hoop dat ze met iemand mee kan starten. Ze weegt zelf niet veel, dus als ze alle wind moet vangen wordt het lastig.”

Ploegje bij elkaar rapen
De dames konden niet te lang treuren over hun uitschakeling op de 500 meter, want er stond ook nog een relay op het programma. Zaak voor Otter om zijn ploegje bij elkaar te rapen. “Het valt niet altijd mee om ze daar dan klaar voor te krijgen, maar het ging eigenlijk heel goed. We hadden afgesproken om op tweede positie of kop te komen. In ieder geval met een gaatje naar het Italiaanse team, om te voorkomen dat de 'Sjinkie van de Italianen’ het ons in de finale heel moeilijk zou maken”, verwijst hij naar meervoudig olympisch medaillewinnares Arianna Fontana. “Je kunt met veel mensen in de baan een finale rijden, maar niet met Fontana.”

De voorsprong op de Italiaanse trein werd gepakt, maar verdween weer na een moeizame wissel tussen Ter Mors en Schulting. “Ik moet de beelden nog terugzien, maar ik denk dat Ter Mors te kort moest draaien en net niet goed kon afduwen. We corrigeerden het daarna wel, maar zonder die fout hadden we het gat met de Italianen wel gehad. Dat is frustrerend.”

Gelukkig maken de prestaties bij de heren een hoop goed: twee Nederlanders in de top zes van een olympische finale is indrukwekkend. “Ja, dat is natuurlijk prachtig om te zien. En we zijn nog maar net begonnen hè...”

Klik hier voor alles over de Olympische Spelen 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 18 feb 2018 om 07:38