Tickets
Shop
Nieuws 22 feb 2018

Didier Dijkstra geeft niet op en straalt op de Challenge Cup

Met sierlijke bewegingen glijdt Didier Dijkstra over het ijs. Hij is nog maar dertien jaar en toch laat de Utrechtse kunstrijder bij de Challenge Cup de ene na de andere pirouette zien. "Mijn presentatie is goed", vertelt Dijkstra na het afronden van zijn korte kür. "Ook mentaal ben ik sterk. Nadat ik bij de dubbele axel onderuit ging, ben ik gewoon door gegaan."

Foto : Margarita Bouma

Hij oogt jongensachtig en kijkt fris uit zijn ogen. Maar tegelijk weet Didier Dijkstra heel goed wat hij doet. Voor het kunstschaatsen traint hij twintig uur per week bij de Drechtsteden in Dordrecht en beschikt hij over een ijzeren discipline. "Als je ergens aan begint, dan moet je het ook afmaken. Dan moet je er niet mee stoppen als het even niet lukt. Ik werk er hard voor, maar ik heb ook plezier in het schaatsen. Die sport brengt me veel geluk."

Op zijn zevende begon Didier met schaatsen, omdat zijn vier jaar oudere zus Rachel bij de KVM in Utrecht aan kunstschaatsen deed. Didier zat op de tribune en ook hij wilde de sierlijke sport beoefenen. "Mijn zus is inmiddels gestopt, maar ik geef niet op. Ik werk keihard om mijn doel te bereiken. Mijn ouders gaan scheiden en sinds kort woon ik dus bij mijn moeder. Ze staat er alleen voor, maar dat motiveert mij alleen maar om nog harder te trainen. Ik wil haar laten zien dat ik het kan."

Zenuwen
Vroeger was Didier voor zijn wedstrijden vaak erg zenuwachtig en had hij moeite om met de spanning om te gaan. "Ik kon mijn zenuwen niet bedwang houden en kreeg soms zelf hoofdpijn ervan. Sinds ik aan het televisieprogramma Superkids op RTL 4 heb meegedaan, is die spanning weg. Dat was het moeilijkste en grootste wat ik ooit kon doen. Ik heb voor de ogen van 1,1 miljoen kijkers laten zien wat ik kon. Ik stond stijf van de spanning, maar het ging wel goed. Daar heb ik veel van geleerd."

Sinds zijn deelname aan het televisieprogramma staat de Utrechter veel vrijer op het ijs. Alsof er een last van zijn schouders is afgevallen, zo soepel glijdt hij over de ijsbaan heen en voert hij zijn passen uit. "Sinds dat programma durft hij veel meer", legt zijn trainster Marieke Kruithof uit. "De sprongen en de pirouettes. En als iets niet gaat zoals gepland, dan pakt hij dat goed op en kan hij als nog een goede prestatie neerzetten."

Improviseren
Bij de Challenge Cup moest Didier tijdens zijn korte kür ook even improviseren. Bij zijn dubbele axel ging hij onderuit en bij zijn combinatiesprong kwam hij niet lekker uit en besloot hij om de dubbele rittberger over te slaan. "Bij de dubbele axel viel ik, omdat ik niet goed stond met mijn schouder. Ik miste de dubbele rittberger, maar die ik heb later als nog gedaan. Ik vind dat ik het goed heb opgepakt en dat mijn presentatie goed was. Ik kon me goed inleven in de muziek. Het maakt mij niet uit welke muziek je me geeft. Ik krijg sowieso wel punten voor mijn presentatie."

Didier hoopt ooit in actie te komen op de Olympische Spelen, maar eerst wil hij zich op de Challenge Cup in Den Haag laten zien. Vanochtend schaatste hij al de korte kür en zaterdag komt hij in actie op de vrije kür. "Het niveau ligt hoog", meent hij. "De Japanners zijn erg goed. In het kunstrijden kun je zoveel creativiteit kwijt. Je hebt zoveel vrijheid om jezelf uit te dagen en te laten zien wat je kan. Het blijft een fantastische sport om te doen."

Bij de korte kür eindigde Didier Dijkstra vanochtend op de tiende plaats. Hij kreeg in totaal 27.81 punten en was nog ver verwijderd van de Zweed Casper Johansson die met 42.76 punten eerste werd. 

Uitslagen van de 'Men Advanced Novice vind je hier 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan