Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2018

De marathon van Port of Amsterdam/SKITS: 'Studentenborrels zijn verleden tijd'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Mark van der Harst (24) van Port of Amsterdam/SKITS over de marathon op de Coolste Baan van Nederland.

Foto : Neeke Smit

Team: Port of Amsterdam/SKITS
Rijders Topdivisie: Christoffel Hendriks, Sjaak Schipper, Tijs van der Steen, Mark van der Harst, Niels Immerzeel, Niels Overvoorde.
B-divisie: Cas van Trierum, Victor Ramler, Koen de Best, Joeri Klous, Casper Zuurveld, Roy Mulder, Ivar Immerzeel, Jeroen Janissen
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 14
Uitslag: 8e (Christoffel), 26e, (Niels Immerzeel), 30e (Joeri), 45e (Mark)
Facebook: Team Port of Amsterdam/SKITS

Vertel Mark, hoe ging het in het olympisch stadion zaterdag?
"We reden best goed, zaten steeds goed bij de kopgroepen alhoewel de groepen niet echt veel ruimte kregen. Het ijs werd minder en dat hebben we geweten, door valpartijen hebben drie van ons de finish niet gehaald. Vooral de val van Niels Overvoorde was een aderlating, hij rijdt het hele seizoen al heel goed. Dus dat was balen. Vervolgens konden we het met de overige rijders goed opvangen en zat Christoffel in de kopgroep. We hadden gehoopt iets hoger te eindigen in de kopgroep maar ik denk dat we met de achtste plaats tevreden moeten zijn."

Hoe vond je het om te rijden op de Coolste Baan?
"Best bijzonder. Vier jaar geleden reed ik ook al de wedstrijd bij de beloften mee. Het was natuurlijk in Amsterdam dus er stond ook veel publiek voor ons langs de kant, dat maakt het wel een speciale wedstrijd."

Vind je het leuk om op een open baan rijden?
"Ik heb zelf altijd in Amsterdam geschaatst, heb op de Jaap Edenbaan schaatsen geleerd dus ik vind een open ijsbaan wel mooi. Met een beetje wind en regen erbij maakt het ook dat je meer moet rammen in plaats van heel technisch schaatsen, dat ligt mij ook wel beter. Marathonschaatsen is toch ook een buitensport dus dan is buiten rijden wel het mooist."

Peloton op De Coolste Baan van Nederland | Foto : Neeke Smit

Zijn er Amsterdammers onder jullie?
"Ikzelf kom uit Amsterdam en Christoffel ook. Hij komt oorspronkelijk uit Haarlem maar hij woont nu ook vijf minuten van de Jaap Edenbaan vandaan. De rest komen allemaal uit de omgeving."

Jullie waren aardig prominent aanwezig tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, hoe zijn de reacties daarop geweest?
"Daar hebben we veel positieve reacties op gehad. We trainen éénmaal per week in Leeuwarden en daar delen we de kleedkamer met een groep Friezen die het uur na ons schaatsen. Die mannen kijken ook alle wedstrijden en zeggen dan ook, ‘goed gedaan jongens’. Het is heel leuk om te zien dat mensen echt gezien hebben dat we als ploeg zo goed reden tijdens die tweehonderd en dat we zo goed in beeld waren."

Hoe is het om in zo’n grote ploeg te zitten met zoveel rijders?
"Heel leuk. Ik ben bij de ploeg begonnen als C-rijder, toen kwam ik net kijken. Ik trainde mee met de A en B rijders van die tijd en dat vond ik fantastisch, daar heb ik heel veel van kunnen leren. Ondertussen is de ploeg nog meer gegroeid, er zijn nog meer regiorijders en dames bij gekomen. Het is mooi dat de regionale rijders zich kunnen optrekken aan de landelijke rijders, waardoor je steeds een stapje hoger kan komen. Dat is ook al meerdere keren binnen de ploeg gebeurd."

Gaan jullie volgend jaar met dezelfde rijders door?
"Die intentie is er wel, alhoewel het nog niet helemaal rond is allemaal. Volgend jaar komt er een tweede kleinere Topdivisieploeg bij die waarschijnlijk wordt opgevuld met onze B-rijders die nu goed presteren."

Mark van der Harst tijdens het Gewestelijk Kampioenschap in Amsterdam | Foto : Neeke Smit

Hebben jullie je doelen voor dit seizoen een beetje gehaald?
"Ja, wel redelijk. Ik wilde zelf heel graag in de top tien rijden, dat is mij in Deventer gelukt daar werd ik negende. We hebben als ploeg alleen nog geen podiumplek gehaald dat is nog wel jammer. We zaten er een paar keer dichtbij. Als dat in de laatste wedstrijden lukt zou dat heel mooi zijn."

Jullie zijn van oorsprong een echt studententeam. Waar merk je dat aan?
"Nou, dat merk je eigenlijk steeds minder. De meesten van ons zijn net afgestudeerd of aan het studeren, maar het is niet zo dat wij iedere donderdagavond naar de studentenborrel gaan, ha. Dat is wel verleden tijd. Alhoewel een biertje op de Weissensee er natuurlijk wel in gaat. Ikzelf ben in september afgestudeerd van de studie ruimtelijke economie. Ik ga nu op zoek naar een baan voor naast het schaatsen."

Wat zijn de ambities voor volgend jaar?
"We willen op dezelfde voet verder en dan nog een stapje maken, dichter naar het podium. En als je dan in die kopgroep zit dan wil je natuurlijk ook wel voor de overwinning gaan rijden, dat zou fantastisch mooi zijn!"

Kunnen jullie wel opboksen tegen die andere grote ploegen?
"Ja, dat is wel lastig. De budgetten zijn wel anders, we hebben minder mogelijkheden. We proberen het wel steeds professioneler aan te pakken, vandaar dat we nu ook in Friesland trainen. We merken dat we dichter in de buurt komen. Nu is het ook aan ons als rijders om zo goed te worden dat we ze echt kunnen gaan aanpakken!"


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan