Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2018

Crispijn Ariëns pakt klassement KPN Grand Prix

Crispijn Ariëns is de winnaar geworden van het eindklassement in de KPN Grand Prix. De rijder van Okay Fashion & Jeans/Interfarms stak in de allerlaatste wedstrijd rivaal Erik Jan Kooiman voorbij.

Foto : Neeke Smit

Kooiman was al vanaf dag één leider in de KPN Grand Prix. De rijder van AB Transport won op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht en zag hoe vervolgens de Aart Koopmans Memorial daar werd afgelast. In Zweden handhaafde Kooiman zich ook na de derde en de vierde wedstrijd in het groene leiderspak, maar in de laatste race ging er een streep door zijn kansen. "Ik was deze dag niet goed genoeg om mee te kunnen doen", luidde zijn eenvoudige verklaring.

Meedoen deed eigenlijk ook Crispijn Ariëns niet, net als Simon Schouten, die andere kanshebber. Samen met Kooiman belandden ze in de tweede groep, achter de kopgroep van vijftien man die al vroeg in de koers ontstond. Daarmee werd de strijd om het klassement beslist in die tweede groep.

Uit koers
Dat stak Ariëns wel. "Ik had een plan waarin de laatste twee ronden belangrijk waren. Die laatste twintig kilometers zijn het zwaarst. Ik had me gespaard en hoopte in die ronden nog naar de kop te kunnen rijden. Maar de jury zette een streep door dat plan door ons twee ronden voor het einde uit koers te halen. Daar baalde ik echt van, en ik niet alleen. Later werd wel toegegeven dat die beslissing fout was, maar daar kopen we niets meer voor."

Zo moest Ariëns langs de kant toezien hoe de finale beslissend was voor zijn klassement. "Als Jordy Harink zou winnen, pakte hij het klassement. We zouden dan tot op de tiende gelijk eindigen, waarna hij het voordeel zou krijgen door een beter resultaat in de laatste wedstrijd", rekende Ariëns voor.

Mooie prijs
Zover kwam het niet. Harink kwam ver, maar werd uiteindelijk derde. Met dank aan Marcel van Ham, die voor teamgenoot Ariëns het gat dicht reed naar het talent van Bouw & Techniek. Voor het klassement betekende dat winst voor Ariëns, en de plaatsen twee en drie voor Kooiman en Schouten. "Ik wilde deze dag rijden voor de winst, maar dit is natuurlijk wel een mooie prijs", vond Ariëns. "Vier jaar geleden heb ik dit klassement ook al eens gewonnen, maar als je zó dichtbij bent, wil je dat natuurlijk graag opnieuw doen."

Klik hier om alles te lezen over marathon.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan