Op haar eigen ijsbaan in Enschede won Joy Beune (18) het Nederlands Kampioenschap allround bij de A-junioren. In een rechtstreeks duel op de 3000 meter versloeg ze haar grote rivale Jutta Leerdam. Ze won de race met meer dan drie seconden verschil (4.15.10 tav 4.18.81 van Leerdam) en pakte daarmee ook de allround titel.

Joy Beune had het eigenlijk niet meer verwacht. Ze was op de 500, 1000 en de 1500 meter al drie keer tweede geworden achter Jutta Leerdam en had in het allroundklassement dus een behoorlijke achterstand opgelopen. "Jutta reed gister op de 500 en de 1500 meter zo sterk", meent Beune. "Ik wist dat het moeilijk zou zijn, maar ik wist ook dat vandaag het verschil moest maken. Op de 1000 meter heb ik alles gegeven. Ik kon niet harder en toch werd ik weer tweede."

Op de 3000 meter is Beune echter de betere schaatsster en dat liet ze vandaag zien. "Bij de 500 en de 1000 meter was ik best zenuwachtig en dat ging in mijn benen zitten. Ik werd elke keer tweede en dat demotiveerde me een beetje. Maar voor de 3000 meter was ik voor het eerst ontspannen. Rustig, zei ik tegen mezelf. Je kunt dit. Je hebt hier voor getraind en je rijd je eigen race."

De schaatsster uit Borne reed uit haar eigen thuisbaan in Enschede en had tijdens haar race veel steun van haar ouders en de andere supporters. "Ik was lekker aan het schaatsen en voelde dat ik deze race ging winnen. Toen ik de aanmoedigingen van mijn ouders en mijn vriend hoorde, gaf ik nog meer gas. Daardoor ging ik alleen nog harder schaatsen."

Na haar tweede plaats van vorig jaar werd Joy Beune nu dus Nederlands kampioen allround. Voor Jutta Leerdam die genoeg moest nemen met de tweede plaats. "Wij zijn erg aan elkaar gewaagd", zegt Beune. "We stuwen elkaar naar een hoger niveau." Met deze titel plaatste Beune zich als eerste voor het WK Junioren. 

Uitslag NK Allround bij de junioren A-dames: 

 1. Joy Beune
 2. Jutta Leerdam
 3. Elisa Dul

Bij de mannen (junioren A) was Louis Hollaar dit weekend ijzersterk. Hij won drie van de vier races en legde daarmee zijn basis voor zijn allroundkampioenschap. Alleen op de 500 meter moest hij zijn meerdere erkennen in Janno Botman, maar op de 1000, 1500 en 3000 meter was Hollaar de beste. Achter Hollaar waren Tjerk de Boer en Teun de Wit een goede tweede en derde. 

Uitslag NK Allround bij de junioren A-heren:

 1. Louis Hollaar
 2. Tjerk de Boer
 3. Teun de Wit

Leerdam wint de 1000 meter
Jutta Leerdam heeft de duizend meter op haar naam geschreven. Ze won de wedstrijd bij de A-junioren met een tijd van 1.17,26 en versloeg daarmee Joy Beune en Elisa Dul. 

Femke Kok wint het KPN NK Allround bij de B-junioren
Eerder dit seizoen won ze al het NK Sprint in Heerenveen en dit weekend pakte Femke Kok ook de nationale titel allround bij de junioren B. Ze won drie van de vier afstanden en versloeg Robin Groot, haar grote concurrente. 

 1. Femke Kok
 2. Robin Groot
 3. Kim Talsma

Jordy van Workum is fit en wint de allroundtitel bij de B-junioren
Helemaal fit en scherp verscheen Jordy van Workum (17) aan de start van het KPN NK Allround + Afstanden in Enschede. In tegenstelling tot vorige jaren werd de West-Fries deze winter niet ziek en dat was op de IJsbaan Twente te zien. Hij won drie van de vier afstanden en werd bij de B-junioren tot Nederlands kampioen gekroond.

 1. Jordy van Workum
 2. Jur Veenje
 3. Kai in 't Veld

Bekijk hier de uitslagen van het KPN NK Allround, Afstanden en mass start.

Door Natasha Smit - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22