Alsof ze op de baan van Salt Lake City of Calgary reed. Zo snel voelde het ijs van Thialf voor Ireen Wüst. Na drie World Cups op trage banen in Japan en Polen ontdekte de 32-jarige rijdster van Team TalentNED een sensatie van snelheid op het ijs in Heerenveen. Het zorgde ervoor dat Wüst zichzelf verbaasde met een baanrecord op de 1500 meter.

Met een tijd van 1.53,30 was ze precies één honderdste sneller dan de tijd die ze vijf jaar geleden op het ijs van Thialf reed. "Dit was voor mij ook wel een aangename verrassing", geeft Wüst na afloop toe. "Ik had veel verwacht, maar een baanrecord had ik niet aan zien komen. Maar dat is vaak zo hè, als je iets niet aan ziet komen, gebeurt het juist."

Eerder op de dag zag ze Thomas Krol al imponeren op de 1500 meter met een razendsnelle tijd. Dat het ijs er dus goed bij lag, had ze vrij snel door. De openingstijd gaf haar ook meteen een kick. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit 25,3 op het rondebord heb zien staan. Bij de eerste bocht voelde ik meteen lekker de druk. Daarnaast kon ik goed gebruik maken van Lotte (van Beek, red.). Het was een hele mooie rit."

Voor Wüst was het alweer de tweede World Cup-overwinning van het seizoen. Op de buitenbaan van Tomakomai was ze ook de snelste op de 1500 meter. Dat Wüst zo vroeg in het seizoen al in vorm is, verbaast haar zelf ook wel een beetje. "Dit is wel een trendbreuk ja", erkent Wüst, die vorig seizoen 'slechts' één wereldbekeroverwinning (in Erfurt won ze de 1500 meter) boekte.

"Vorig jaar was ik aan het begin van het seizoen geblesseerd, dat hielp ook niet echt mee. Daarnaast heb ik dit seizoen bij mijn nieuwe ploeg TalentNED nieuwe prikkels gehad. Waar ik voorheen twee keer in de week sprinttraining deed, heb ik er afgelopen zomer vijf per week gedaan. Ik ben nu sneller dan de afgelopen vijf jaar. Die nieuwe prikkels slaan dus goed aan."

Een ander voorbeeld die Wüst noemt na haar glansrijke overwinning was de World Cup in Tomaszow Mazowiecki, waar ze voorafgaand maar één dag op het ijs had gestaan. "Terwijl ik tien dagen alleen maar gefietst had in de zon, dat was ook wel een gekke gewaarwording", vervolgt de vijfvoudig olympisch kampioene, die naar eigen zeggen op de goede weg is om haar grote doel – het wereldrecord op de 1500 meter – te realiseren.

"Het is lekker voor het geloof dat een wereldrecord er echt in zit. Dit zegt niet dat het gebeurt, maar het geeft wel veel vertrouwen." Het wereldrecord laagland heeft ze dankzij haar 1.53,30 in ieder geval gevestigd. "Maar dat is nog niet het goede record", zegt ze glimlachend.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 16 dec 2018 om 10:56