Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2018

Thomas Krol na primeur: 'Kan het nog niet helemaal bevatten'

Halverwege zijn 1500 meter kreeg Thomas Krol op de wissel ineens een rondebord onder zijn neus van coach Jac Orie. Een verrassing voor de 26-jarige schaatser van Team Jumbo, die daar normaal gesproken met zijn sprintaanpak helemaal geen gebruik van maakt. "Waarschijnlijk wilden ze laten zien dat het superhard ging, voor de moraal", lacht winnaar Krol terwijl hij het beruchte 1500 meter-kuchje uitproest.

Foto : Sander Chamid

De razendsnelle rondetijden brachten Krol tijdens zijn naar eigen zeggen 'beste 1500 meter ooit' op het ijs van Thialf naar een tijd van 1.43,78. "Ik merkte dat de snelheid er goed inzat, maar als je me dit vanmorgen had verteld had ik het niet geloofd. Ik herinner me het moment nog dat Denis Yuskov hier voor het eerst onder de 1.44 reed, en nu doe ik het gewoon zelf. Ik kan het nog niet helemaal bevatten."

Voor Krol, die al in rit vijf van start ging, begon daarna het zenuwslopende afwachten. Niemand minder dan ploeggenoten Patrick Roest en Kjeld Nuis, maar ook baanrecordhouder Yuskov moesten nog van start. Met de handen tegen elkaar keek hij geconcentreerd naar de overgebleven races. "Dat waren schietgebedjes", lacht Krol. "Ik hoopte zo erg dat de rest langzamer zou rijden, maar daar was ik tot op het laatste moment niet gerust op. Dat maakt winnen extra mooi."

Eerste goud
Je zou het bijna niet geloven, maar een gevestigde naam als Krol pakte met deze wereldbekerzege pas zijn allereerste gouden medaille bij een World Cup. "Ik win verdomme nooit wat", grapt hij. "Ik heb weleens een afstand gewonnen op een NK Sprint, maar nog nooit een titel. Nog nooit een World Cup. Er is natuurlijk niks mis met tiende worden, of vijfde, maar eerste worden is ongelooflijk gaaf. Ik hoop dat dit de eerste is van vele."

Waar Krol bij zijn oude ploeg alle wereldbekerwedstrijden meepakte, sloeg Team Jumbo de derde World Cup in Polen een week voorafgaand aan het toernooi in Heerenveen over voor een trainingskamp in Collalbo. "Dat vond ik eigenlijk wel lastig, omdat ik mijn wereldbekerklassement zag vervagen. Toch was ik vroeger elke keer aan het einde van het jaar niet goed genoeg en dat probeer ik nu te voorkomen. Het belangrijkste is dat ik op de NK Afstanden goed ben, en daarna half februari op de WK Afstanden."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan