De temperatuur is nog boven nul, maar de schaatskoorts is al flink aangewakkerd bij een aantal ijsverenigingen. Zowel Haaksbergen als Noordlaren hoopt met een nieuw wapen de concurrentie te slim af te zijn. Alles wordt in de strijd gegooid om de gewenste ijsdikte van drie centimeter te krijgen voor een marathon op natuurijs.

In Haaksbergen is een mega-zonnescherm van ruim 130 meter lang geplaatst langs de ijsbaan. Dit scherm bestaande uit 28 doeken moet voorkomen dat de zon op het ijs schijnt. Daardoor neemt de ijsdikte overdag niet af, zo is de gedachte in Haaksbergen. Afgelopen seizoen worstelde de Schaats- en skeelervereniging IJSCH met het verlies van ijsdikte en moest het in eerste instantie de handdoek gooien in de strijd om de eerste marathon. Eind februari troefde Haaksbergen echter alsnog nipt Arnhem af.

Maar Noordlaren, een van de grote concurrenten, heeft ook iets bedacht om de ijskwaliteit te bevorderen. "We hebben de baan gespoten met witte wegenverf", vertelt Jan-Geert van IJsvereniging De Hondsrug tegenover RTV Noord. "De witte kleur houdt de kou vast. Het water dat erop komt, verdampt niet zo snel."

Eerder werd bekend dat sommige ijsverenigingen moeite hebben met de aanleg van hun ijsbanen op weilanden. Vanwege de aanhoudende droogte van deze zomer zijn scheuren in de aarde ontstaan en zakken de liters water, bedoeld om een ijsbaan van te maken, direct weg.