Tickets
Shop
Nieuws 19 dec 2018

Schulting en Nuis verkozen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Bij het jaarlijkse NOS | NOC*NSF Sportgala in de AFAS Live is Suzanne Schulting woensdagavond verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen werd tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis verkozen tot Sportman van het Jaar. Beide sporters werden voor hun prestaties op de Olympische Spelen van PyeongChang beloond met een Jaap Eden Trofee.

Foto : Soenar Chamid

In de verkiezing hield Schulting onder meer collega schaatsster Jorien ter Mors achter zich. Wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten waren de overige genomineerden. Schulting kreeg de prijs uitgereikt door ex-wielrenner Bram Tankink. De shorttrackster won op de Olympische Spelen in PyeongChang goud op de 1000 meter en brons op de aflossing. 

Kjeld Nuis troefde bij de mannen turner Epke Zonderland en motorcrosser Jeffrey Herlings af. De schaatser van Team Jumbo won begin dit jaar bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea goud op zowel de 1000 als 1500 meter. Nuis ontving de Jaap Eden Trofee uit handen van televisiemaker Jan Versteegh. De aanwezige sporters bepaalden de helft van de keuze. Voor de andere 50 procent was een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor verantwoordelijk.

Coach van het Jaar
In de verkiezing om Coach van het Jaar ging de prijs voor het eerst naar twee coaches. Jac Orie ontving de award voor de derde keer, nadat hij eerder in 2003 en 2017 uitgeroepen werd tot Coach van het Jaar. Tenniscoach Raemon Sluiter werd ook op het podium geroepen om de prijs overhandigd te krijgen. 

Orie deed naast het gebruikelijke dankwoord ook een oproep om vooral ook de jeugd meer aan het sporten en bewegen te krijgen. "We moeten zuinig zijn op de jeugd", zei de succescoach van Team Jumbo. Bondscoach Jeroen Otter van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack was ook genomineerd, maar viel niet in de prijzen.

Carrièreprijs
De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ging dit jaar naar Marianne Timmer. De winnares van vorig jaar, Yvonne van Gennip, overhandigde haar in AFAS Live in Amsterdam de bijbehorende plaquette. 

Timmer verraste op de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano met goud op de 1000 en de 1500 meter. Op diezelfde Japanse ijsbaan veroverde ze in 2004 als eerste Nederlandse vrouw in de schaatsgeschiedenis de wereldtitel sprint. In 2006 kleurde ze de Spelen van Turijn door acht jaar na haar olympische dubbel van Nagano wederom het olympisch goud weg te kapen op de 1000 meter.

Bibian Mentel werd voor de tweede keer verkozen tot Paralympische sporter van het Jaar. De 48-jarige paralympische snowboardster won op de Spelen in Zuid-Korea tweemaal goud. Inmiddels heeft ze een punt gezet achter haar carrière. De prijs voor Sportploeg van het Jaar ging naar de baanwielrenners, zij veroverden in Apeldoorn de wereldtitel op de teamsprint. Voetballer Matthijs de Ligt (19) ontving de Young Talent Award.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan