Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2018

Janine Smit: 'Mooi dat Jesper aan de kant stond ondanks zijn teleurstelling'

Janine Smit beleefde zaterdag tijdens de KPN NK Afstanden een primeur. De 27-jarige rijdster van het Gewest Fryslan won voor het eerst in haar loopbaan een nationale titel. Op de 500 meter noteerde ze naast een persoonlijk record ook een kampioenschapsrecord (38,22). En dat ondanks een beroerde nacht. "Ik heb geen oog dichtgedaan vannacht."

Foto : Soenar Chamid

Na de toch wel verrassende zege had ze daar even geen maling aan. "Ik geef het dan maar een positieve draai: ik ben zó uitgerust dat ik geen slaap nodig heb", lacht Smit na afloop. Vervolgens, met een serieuzere toon: "Ik heb de rest van de week wel goed geslapen, dus uiteindelijk maakt één nacht minder slaap niet zoveel uit. Ik heb er normaal tijdens toernooien ook wel last van, maar deze nacht was het extreem."

Ondanks een slechte nachtrust kreeg Smit het voor elkaar om in Thialf haar snelste tijd ooit te noteren. Met een razendsnelle opening van 10,47 kwam ze uiteindelijk uit op een tijd van 38,22. Ze reed daarmee het kampioenschapsrecord van Margot Boer uit de boeken. "Supergaaf", aldus Smit. "Dat ik Nederlands kampioen word, is wel een verrassing ja, al had ik van tevoren wel gehoopt op een plek bij de top drie. Ik ben echt ontzettend blij met de titel én het WK-ticket."

Na haar rit moest Smit nog even in spanning wachten of haar tijd genoeg zou zijn voor een WK-ticket. Toen de dames in de rit na haar niet aan haar tijd kwamen, wist ze in ieder geval zeker dat ze in februari naar het WK in Inzell mag afreizen. Toen Jutta Leerdam en Dione Voskamp er in de laatste rit ook niet onder doken, kon ze haar geluk niet op. Met de vlag in de hand schaatste ze vervolgens naar haar vriend Jesper Hospes, die zijn teleurstelling van een dag eerder voor even aan de kant kon zetten.

"Ik vind het heel mooi dat hij hier aan de kant stond om mij te supporten ondanks dat hij zelf teleurgesteld was", aldus Smit. Hospes reed vrijdag de negende tijd op de 500 meter en was daar ontgoocheld over. Stiekem droomde ook hij van een WK-ticket. "Ik baalde ontzettend voor hem, want ik gun het hem heel erg en weet wat hij ervoor doet. Gelukkig kwam hij na zijn 500 meter meteen naar me toe en zei: 'Zet hem op, doe wat je kan en geniet ervan!' Dat vond ik heel fijn!"

Voor Smit was het een enorm contrast met een jaar eerder, toen ze bij de World Cup in Salt Lake City na een vervelende val een knieblessure opliep. Ze herstelde net op tijd om het OKT te halen, maar haar droom om de Olympische Spelen te halen, was dan al eigenlijk geen reëel doel meer. Ze besloot vroegtijdig een punt achter haar seizoen te zetten en begon in de zomer bij een nieuwe ploeg. Bij het Gewest Fryslan bloeit ze nu onder coach en schoonvader Henk Hospes weer helemaal op.

"We hebben een ontzettend mooi team, we trainen hard en maken plezier. Bovendien zit iedereen in de flow en dan ga je automatisch hard schaatsen." Of ze nu in de vorm van haar leven zit, durft ze niet te zeggen, maar ze weet wel dat 'er nog zeker rek in zit'. Bij de WK Afstanden in Inzell hoopt ze op een top tien-notering op de 500 meter. "Daar ga ik wel voor. Ik ben groeiende en hoop iets moois te laten zien!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan