In Alkmaar heeft Irene Schouten de zesde wedstrijd om de KPN Marathon Cup op haar naam geschreven. Na een attractieve koers was ze de snelste van een grote groep van twaalf rijdsters die een ronde voorsprong pakte op het peloton. Ook bij de heren was er een grote kopgroep die het peloton op een ronde zette.

De koers bij de dames mocht met recht de meest aantrekkelijke van het seizoen genoemd worden. Nog voor halfweg koers was het peloton in meerdere stukken uiteengeslagen. Een kopgroep met Anne Tauber, Emma Engbers, Lisa van der Geest en klassementsleidster Irene Schouten was de aanstichter van het geheel. Ook Imke Vormeer maakte even later de aansluiting en een groep met Janneke Elzinga, Marijke Groenewoud, Bianca Bakker, Iris van der Stelt, Nicky van Leeuwen, Manon Kamminga en Merel Bosma stak ook over.

Daarachter waren talloze groepjes en groepen over de baan verspreid. Veel dames moesten de koers verlaten. Elzinga, Groenewoud, Schouten, Vormeer, Tauber, Van der Geest en Vormeer wisten als eerste rond te gaan. Een tiental ronden later sloten ook de andere dames weer aan bij het peloton. In de finale waren het Tauber, Vormeer, Schouten, Van der Geest en Engbers die uit de kopgroep wegreden. Schouten trok de sprint van kop af aan en niemand wist haar meer te passeren. Achter haar sprintten Van der Geest en Vormeer naar de plaatsen twee en drie.

"Het was een superzware koers", aldus de tevreden winnares. "Ik wist dat het zwaar zou worden, want het is warm en het is zacht ijs. Vooral Anne Tauber maakte er een zware wedstrijd van. Haar moet je geen gat geven, want ze is fysiek zo sterk. Ik weet dat er op mij gelet wordt vanwege mijn goede sprint, maar ik wil er ook gewoon een mooie koers van maken." Met haar zege behoudt Schouten de leiding in het klassement, maar de marathons in Den Haag en Breda zal de Andijkse overslaan. 

Spektakelstuk bij de mannen
De wedstrijd bij de mannen zat lange tijd op slot, tot halverwege de koers een kopgroep van maar liefst zeventien man weg wist te rijden. Daarbij enkele grote namen als Mats Stoltenborg, Bart de Vries, Crispijn Ariëns en klassementsleider Sjoerd den Hertog. AB Vakwerk had met onder meer Gary Hekman maar liefst vier mannen in de groep zitten en spande zich in om de groep aan een ronde voorsprong te helpen. Met nog 45 ronden op het bord was de aansluiting met het peloton een feit.

Toen de finale naderde viel het peloton nog eens uit elkaar. Een grote groep met daarbij twaalf rijders die al een ronde voorsprong hadden, pakten onder leiding van de mannen van Okay Fashion & Jeans een tweede ronde. Wat volgde was een spannende strijd om de dagzege. Den Hertog en Stoltenborg wisten in de chaos een gaatje te slaan en reden met zijn tweeën door. Den Hertog ging de sprint vroeg aan en sprintte overtuigend naar de zege. Stoltenborg eindigde als tweede, ploeggenoot Robert Post won vlak daarachter de sprint van de achtervolgende groep. 

Foto : Vincent Riemersma

"Ik denk dat iedereen een beetje bang was", verklaarde Den Hertog de makke start van de wedstrijd. "We hadden allemaal het slagveld bij de dames gezien, maar gelukkig brandde het in de tweede helft aardig los." Met zijn zege verstevigt hij uiteraard zijn positie in het klassement. Toch blijven dagzeges het grootste doel. "Ik heb wel een aardige slag geslagen, maar als ik zulke benen heb, wil ik gewoon voor dagzeges rijden. Wat dat voor het klassement doet zie ik later wel."

Beloften
Na wat vroege schermutselingen ontplofte de koers bij de beloften volledig. Een kopgroep van drie met Wabe de Rooij, Maikel Stam, en Philip Due Schmidt pakte in die chaos een ronde op het peloton. Even later gingen Thijs Willem van der Vegt en Jan-Willem Broos na een rondenlange samenwerking eveneens rond. In hun kielzog grepen Stam en Due Schmidt een tweede ronde. In de finale waren de verschillen groot. Due Schmidt won met bijna een halve baan van Stam. De Rooij sprintte overtuigend naar de derde plaats.

"Het was een zware koers, vooral ook vanwege de harde wind", gaf de Deense winnaar aan. "Die eerste ronde pakken was heel lastig, omdat het peloton ging rijden toen we bijna aansloten. Die tweede ronde kwam meer als een verrassing. Mijn broer (Stephan, red.) probeerde ervoor te zorgen dat niet nog meer mannen een ronde pakten en ineens hadden we weer een groot gat. Mijn grootste doel is de langebaan, maar dat ik hier nu win is natuurlijk hartstikke leuk."

Omdat de marathonwedstrijd in Alkmaar als doorstroomwedstrijd geldt, mochten twintig rijders uit de Beloftendivisie meedoen bij de mannen van de Topdivisie. De beloftenwedstrijd telt om die reden niet mee voor het klassement om de KPN Marathon Cup.

Regiotop
Bij de regiotopdames was Anna van den Bos na een wedstrijd afwezigheid weer terug op het ijs. Op het ijs van De Meent in Alkmaar bewees ze ook ditmaal de snelste te zijn in de sprint. Ze bleef Lisanne Buurman en Evelien Vijn voor. Vijn behoudt dankzij haar podiumplaats de leidende positie in het klassement. 

Bekijk hier de volledige uitslag