Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2018

IJsmeester Beert Boomsma: 'Denk dat het nog sneller kan'

De World Cup in Heerenveen leverde Thialf afgelopen weekend maar liefst vier nieuwe baanrecords op. Nao Kodaira (500 meter), Brittany Bowe (1000 meter), Ireen Wüst (1500 meter) en Danila Semerikov (5000 meter) noteerden razendsnelle tijden. We blikken terug op een bijzonder toernooi met de man achter het ijs: Beert Boomsma.

Foto : Vincent Riemersma

Beert, je zal wel veel gebakjes hebben gegeten afgelopen weekend?
"Ik was van tevoren redelijk afgevallen, omdat ik wist dat het eraan zat te komen, ha! Ik heb dat inderdaad ooit ingevoerd: ik trakteer bij elk baanrecord op oranjekoek aan de schaatser die hem rijdt en zijn of haar team. De Japanners zijn er gek op. Die komen altijd meteen vragen of de - 'cake' zeggen ze dan - er al is. Het is een leuke traditie."

Hoe heb jij de recordregen van afgelopen weekend beleefd?
"Ergens was het een verrassing, maar ergens ook niet. Als je terugkijkt naar het World Cup kwalificatietoernooi zat het er al een beetje aan te komen. Er werd toen al keihard gereden en nu is ook nog eens de internationale top aanwezig. Zij hebben al wat wedstrijden gereden, dus dan moet het wel heel hard gaan tijdens zo'n World Cup."

Die baanrecords zag jij dus een beetje aankomen?
"Die had ik zeker verwacht, maar eerder twee of drie. Ik had niet op vier records gerekend. Zondag, nog voor de 1000 meter begon, lag de vloer er zó mooi bij. Ik wist zeker dat Bowe het zou kunnen, maar dat ze zo hard zou gaan, dat is niet normaal."

Hoe weet je dat je baan er mooi bijligt?
"Dat meten we. Daarnaast zie je natuurlijk wel wat de conditie is van het ijs en hoe de schaatsers eroverheen glijden: dat ze weinig energie hoeven te leveren om vooruit te komen. Als je zo'n plaatje ervaart en de getallen ziet die eraan komen te hangen, dan denk je: laat maar komen die wedstrijd!"

Wat is het geheim van zo'n succesweekend?
"Dat zit hem in het water, de rijders die goed zijn en de volle tribunes. Gooi dat bij elkaar en het geeft een enorme boost. Natuurlijk moet het ijs goed zijn, anders wordt er niet snel gereden. We hebben de afgelopen maanden veel aanpassingen gedaan aan ons watersysteem. Het is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat er iets in het systeem zat dat negatieve effecten had op het ijs. Dat component heb ik ertussenuit gehaald en daar iets anders voor bedacht. Dat pakt volgens plan uit en ik denk dat het nog sneller kan!"

Foto : Vincent Riemersma


Aan het begin van het seizoen heb je vanuit commerciële ploegen behoorlijk wat kritiek gehad op het ijs, hoe ging je daarmee om?
"Ik heb het daar eigenlijk niet lastig mee gehad. Als het ijs niet goed is, dan moeten de schaatsers dat kunnen zeggen. Ik heb een brede rug en lig daar niet wakker van. Gelukkig waren er ook veel schaatsers die een tegengeluid lieten horen. Wij waren sinds het olympisch kwalificatietoernooi van vorig seizoen al aan het onderzoeken wat er met het water aan de hand was, maar konden het nog niet definiëren. Er is toen een plan gemaakt waarin geïnvesteerd moest worden. Dat is nu afgerond, maar we zijn bijna een jaar verder.

We hebben tussentijdse aanpassingen wel gecommuniceerd naar de ploegen, maar kregen weinig reactie. Omdat we aan het schakelen waren in onze watersystemen moest er door de topploegen soms getraind worden op een uur waarin de baan per ronde soms wel twee tienden langzamer was. Dat is wat er gebeurde. Wij moeten kwaliteit leveren, daar staat Thialf voor, en als dat niet gebeurt mogen ze bij mij komen."

Kunnen we tijdens de KPN NK Afstanden over een kleine twee weken weer zulke snelle tijden verwachten?
"Ik denk dat het ijs zo blijft, en het kan zoals ik al zei volgens mij nog sneller. Op welke afstanden er baanrecords verbroken kunnen worden? De vijf kilometer heren en drie kilometer dames. De 1500 misschien ook nog wel. Het mooiste is dat we weer op de derde plek staan van de snelste banen ter wereld. Dat is toch mijn doel hè. We hebben jaren derde gestaan en toen is de baan in Gangneung, Zuid-Korea voorbijgekomen. Zij waren net even wat sneller. Met deze vier baanrecords hebben we dat nu weer teruggepakt, en ja dat is best lekker. We staan weer op nummer drie en ik denk dat we zelfs nog iets dichter bij Calgary, de nummer twee, kunnen komen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan