Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2018

EK Allround geen troostprijs voor De Vries, Bosker met lege handen

Op de schaatsmijl moest het zaterdag gebeuren voor Douwe de Vries en Marcel Bosker: geen nationale titel of ticket voor de WK Afstanden, maar een startbewijs voor het EK Allround in Collalbo. Topfavorieten Sven Kramer en Patrick Roest leken hun plek vrijdag al veiliggesteld te hebben, maar er was nog een derde ticket op de markt in het klassement over de 1500 en 5000 meter…

Foto : Soenar Chamid

"De WK Afstanden waren mijn eerste doel, maar het EK Allround is zeker geen troostprijs", begint De Vries. Hij kwam zaterdagmiddag als winnaar uit de strijd om het derde EK-ticket. Met zijn vierde plek op de 5000 meter in een tijd van 6.16,69 tegenover de 6.18,56 van Bosker op plaats vijf, begon de rijder van Team Jumbo-Visma met een lichte voorsprong aan zijn dag.

In rit acht van de 1500 meter noteerde hij een nette 1.46,05, terwijl Bosker in de slotrit nog aan de bak moest. "Ik wist dat ik een sterke 1500 meter moest rijden, want Marcel is een goede allrounder. Hij kan er natuurlijk ook weleens een mindere race tussen hebben zitten, dus ik wist dat ik kans maakte. Na mijn race wist ik dat hij 1.44 laag moest rijden om me in te halen, en die tijd is behoorlijk aan de maat."

Bosker kwam in de slotrit niet verder dan 1.47,26. Waar de winnaar van het WK-brons van vorig seizoen na de vijf kilometer van vrijdag nog kansen zag het gat te dichten, wist hij daar zaterdag niet in te slagen. "Ik denk dat ik op tachtig procent heb kunnen schaatsen. Ik was na 700 meter al helemaal kapot vandaag", begint hij teleurgesteld. "Ik kwam niet in de buurt van de andere jongens en dan is zo'n 1500 meter best heel zwaar. Die gasten van Jumbo zijn topfit en daar kon ik vandaag gewoon niet tegenop boksen."

Foto : Soenar Chamid

Tijdens dit winterseizoen kreeg de schaatser van Team TalentNED al twee keer te kampen met een griepje. "En dat terwijl ik normaal nooit ziek ben. Ik heb gewoon pech gehad, misschien heb ik wel teveel wedstrijden gereden. Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar en dan wil je niet een dag van tevoren ziek op bed liggen. Ik wilde me niet afmelden om een dagje griep, maar ik word ook niet heel gelukkig van een vijfde en zevende plek."

Vertrouwen houden
Bosker focust zich nu volledig op het NK Allround, waar hij bij een goede notering via een omweg nog aan een startbewijs voor het WK Allround kan komen. "Ik moet gewoon hard trainen en vertrouwen houden. Zoals ik nu gereden heb, is Douwe gewoon beter dus dan heb ik daar niks te zoeken. Ook niet op de teamonderdelen."

De Vries opent zondag nog de jacht op de tien kilometer, maar heeft verder geen illusies. "Ik ben wat dat betreft wel realistisch. Die jongens zijn heel erg snel", verwijst hij naar ploeggenoten Roest en Kramer (die later op de avond liet weten niet van start te gaan). "Ik moet een goede race neerzetten, want ik heb geen invloed op wat zij gaan doen. Deze heb ik in ieder geval binnen en dat is fijn, een EK in de buitenlucht is hartstikke mooi, en dan is het daar ook nog vaak lekker weer."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan