In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan stayer Marwin Talsma.

Bio
Naam: Marwin Talsma
Geboortedatum: 19-12-1997
Woonplaats: Grou
Team: Team TalentNED
Specialiteit: lange afstanden
Opmerkelijk: Talsma komt uit een echte schaatsfamilie. Zusje Kim trad vorig jaar in de voetsporen van grote broer Marwin door een medaille te pakken op het NK voor junioren.
Twitter: @marwintalsma
Instagram: @marwintalsma

Dilemma's
5 of 10 kilometer

"Dat is meteen een lastige vraag. Op dit moment de vijf kilometer, maar ik denk dat voor mij later de tien kilometer wel op een net zo hoog pitje zal komen te staan. Daar moet ik me nu nog meer op ontwikkelen en dat heeft wat meer tijd nodig. Nog iets meer inhoud kweken."

Fietsen of krachttraining
"Fietsen. Ik ben niet iemand die heel graag in het krachthonk staat. Fietsen is wat dynamischer. Bij de krachttraining noemen we de gewichten soms wel wat oneerbiedig oud ijzer. Ik vind het toch iets minder leuk dan de andere trainingsvormen."

Inzell of Heerenveen
"Tjongejonge. Dan ga ik toch voor Inzell. Het is altijd lekker rustig daar. Het is toch altijd een beetje thuiskomen als je daar komt. Het is een relaxte omgeving. In Heerenveen heb je de hectiek van thuis en in Inzell kom je tot rust."

Marathon of massastart
"Wat zijn dit voor vragen joh! Ik denk dat ik dan toch voor de marathon kies. Dan heb je net wat meer de tijd, zeg maar. Op de massastart ben je met genoeg mensen die allemaal een hard rondje kunnen rijden. Bij de marathon komt het allemaal wat meer tot 'rust'. Het enige nadeel van de marathon is wel dat je er verschrikkelijk pijn van in je rug krijgt. Dan ben je toch altijd wel de langebaner, haha."

Wereldkampioen of wereldrecord
"Wereldkampioen ben je voor altijd. Er staat een jaartal achter en dat blijft altijd staan. Maar een wereldrecord klinkt ook wel mooi. Die heb ik bij de junioren net niet gehaald. Daar baalde ik als een stekker van. Ik denk dat ik voor nu voor een wereldrecord ga, op de vijf kilometer. Die staat erg scherp natuurlijk, maar je moet soms scherpe doelen stellen."

Koffie of thee
"Ik ga voor thee. Koffie vind ik niet te zuipen. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar misschien moet ik het wel gewoon leren drinken. Het heeft een beetje een bittere smaak hè? Mijn broertje (Dyon, red.) is een beetje aan het experimenteren met zo'n koffiemachine. Die heeft hij net aangeschaft en daar is hij nu mee aan het oefenen, dus misschien dat ik het binnenkort nog weer eens probeer. Hij doet het wel leuk in ieder geval."

Bocht of recht eind
"Ik vind techniek heel belangrijk. Dat geldt voor de bocht en het rechte eind en het telt op beide stukken heel erg mee. Ik denk dat er in de bocht voor mij op dit moment iets meer te halen is, daar kies ik dus voor."

Pasta of pizza
"Die heb je gekozen vanwege mijn social media zeker? Ik vind beide wel heel lekker, maar sinds kort hebben we onze eigen pizza-oven. Ik moet zeggen dat zelfgemaakte pizza's toch beter smaken dan de pizza's van een pizzeria. Maar voor een wedstrijd eet ik altijd pasta. Dat zal er ook wel in blijven zitten. Misschien is het wel bijgeloof, dat weet ik niet, maar ik rijd er altijd wel goed op. Als ik echt moet kiezen, ga ik toch voor de pizza."

Dit bericht bekijken op Instagram

Project pizza oven ✅

Een bericht gedeeld door Marwin Talsma (@marwintalsma) op

Sinterklaas of Kerstmis
"Ik moet zeggen dat we het al een tijdje niet meer gevierd hebben. Misschien dat we nog een keer lootjes gaan trekken of zoiets, maar op dit moment vieren we het niet meer. Allebei is het wel gezellig natuurlijk. Maar ik woon in Grou en daar hebben we Sint Pieter. Dat is in februari. Voor het dorp is dat nog veel belangrijker. Het verschil is dat Sint Pieter maar één Piet heeft. Op de basisschool was het ook altijd een heel groot iets. 'Sint Pieter komt', zeiden we dan allemaal. Nu vieren we het niet meer, want we zijn het allemaal ontgroeid. Als ik toch moet kiezen, ga ik voor Kerst, vanwege de sfeer."

Op een honderdste goud missen of brons winnen
"Als je op een honderdste goud mist, heb je toch een zilveren plak. Als ik brons win, ben ik derde. Het is allebei net niet, want je gaat voor goud. Doe mij dan maar zilver."

Zelf koken of uit eten
"Ik kook nooit zelf! Ik woon nog thuis bij mijn ouders en daar wordt altijd voor me gekookt. Ik werk af en toe nog weleens bij mijn vader in de jachthaven. Daar help ik mee en als we dan thuiskomen dan staat het eten meestal al klaar. Dat is ook zo als ik thuiskom van de training, dan kunnen we gewoon aanschuiven. Het zal misschien weleens moeten gaan gebeuren dat ik zelf ga koken. Ik ben niet iemand die heel veel uit eten gaat."

Zeilboot of motorboot
Lacht. "Ja, dat is een hele goeie vraag. Ik ben sinds april bezig met het verbouwen van een groot schip. Dat is vroeger een binnenvaartschip geweest, maar daar zit nu een woning in en die ben ik aan het verbouwen naar mijn eigen wens. Daar wil ik ook echt op gaan wonen. Ik vind zeilen echt fantastisch, maar een motorboot gaat wel wat harder. Ik heb ook een speedboot en dat is ook mooi. Je pakt toch wat makkelijker de speedboot dan de zeilboot. Als je een leuk rondje wilt doen, moet je er met de zeilboot al gauw een dag voor uittrekken. Op dit moment ga ik toch voor de motorboot."

Dit bericht bekijken op Instagram

Mooi onderweg

Een bericht gedeeld door Marwin Talsma (@marwintalsma) op

Spreken of zwijgen
"Ik ben wel een rustig type. Ik kijk het liever eerst even aan voordat ik wat ga doen. Pas als ik op mijn gemak ben, praat ik gezellig mee en neem ik zelf ook nog wel eens het voortouw. Maar ik kies voor zwijgen."

Alleen maar 's nachts trainen of altijd op het publieksuur
"Het publieksuur is ook gezellig hoor, moet ik zeggen. Ook daar rijden allemaal mensen rond die hun persoonlijke doelen willen halen. Dat is net als bij ons. Wij hebben alleen wat meer snelheid natuurlijk, maar als je goed rekening met elkaar houdt, kan het best. 's Nachts trainen zie ik echt niet zitten. Ik kan best een keer laat naar bed, maar ik kan slecht tegen weinig slaap."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Sjors Leek - Laatste update op 14 dec 2018 om 17:01