Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2018

Antoinette de Jong prolongeert titel op 3000 meter

Antoinette de Jong heeft haar nationale titel op de 3000 meter met succes verdedigd. De rijdster van Team Jumbo-Visma was met een tijd van 4.00,64 net iets sneller dan Ireen Wüst, die 4.01,29 noteerde. Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op deze afstand, pakte het brons met 4.01,77.

Foto : Soenar Chamid

De Jong reed een sterke race en leek zelfs nog een tijdje op een nieuw baanrecord af te gaan, in de slotronde verloor ze haar voorsprong. "Ja, waarom dat dan weer moet", grapt ze na haar bezoekje aan het podium. "Ik hoorde tijdens de race dat het de goede kant op ging, maar ik kon het niet volhouden. Ik zag dat er in de ritten voor mij hard gereden werd en de kwaliteit van het ijs was goed. Ik heb nu nog een paar weken om het tweede deel van mijn race beter te maken." 

Wüst kwam pas in de laatste rit in actie en was daardoor naar eigen zeggen best gespannen. Na afloop was ze vooral blij zich eindelijk weer te hebben kunnen focussen op een 3000 meter. "Al het hele seizoen rijden we tijdens de World Cup voor de drie kilometer eerst nog een 1000 meter. Daardoor kan je eigenlijk nooit vijf volle rondes voluit gaan. Er wordt door iedereen belachelijk hard gereden, maar ik heb nu gelukkig nog een paar weken om aan mijn slotronde te werken."

Esmee Visser eindigde net buiten het podium. De olympisch kampioene op de 5000 meter kwam slechts twee tienden van een seconde tekort voor een podiumplek en dus een WK-ticket. Melissa Wijfje eindigde als zevende en verloor daarmee haar ticket voor het EK Allround in Collalbo. Achtereekte pakte achter Wüst en De Jong het derde ticket voor het Europese titeltoernooi.

1500 meter
Kjeld Nuis veroverde op de 1500 meter zijn derde Nederlandse titel. In een tijd van 1.44,02 hield hij teamgenoten Patrick Roest (1.44,20) en Thomas Krol (1.44,74) achter zich. Het podium kwalificeerde zich voor de WK Afstanden in Inzell.

Heel Thialf hield tijdens de laatste buitenbocht van Nuis de adem in. "Ik ook", gaf de winnaar ruiterlijk toe. De olympisch en wereldkampioen op de 1500 meter ging bijna onderuit, maar wist op de been te blijven en alsnog het duel met Roest in zijn voordeel te beslissen. "Het was een stomme fout", erkende Nuis. "Natuurlijk had het ook met vermoeidheid te maken, maar ik sneed die bocht gewoon te vroeg aan. Daardoor kwam ik te dicht op de blokjes en ging ik bijna op mijn bek. Gelukkig kon ik mezelf corrigeren en door blijven rijden. Maar het was inderdaad even schrikken, ja."

Roest tegen Nuis op de 500 meter

In de laatste race kwamen Krol en Marcel Bosker niet aan de tijden van Nuis en Roest. Krol verraste twee weken geleden in Thialf nog met zijn eerste wereldbekerzege op de schaatsmijl. Met een tijd van 1.47,26 eindigde Bosker op plaats zeven en verspeelde daarmee ook zijn kans op een ticket voor het EK Allround in Collalbo. Dat startbewijs ging naar Douwe de Vries, die vijfde werd met 1.46,05. De top-drie van het klassement over 1500 en 5000 meter wordt compleet gemaakt door Sven Kramer en Roest.

Koen Verweij ontbrak als titelverdediger op de 1500 meter. Hij heeft een jaartje afstand genomen van het schaatsen, nadat hij er niet in slaagde om voor het na-olympische seizoen een nieuwe sponsor en/of een andere ploeg te vinden.

500 meter
Eindelijk klonk het Wilhelmus voor Janine Smit. Zaterdagmiddag reed de sprintster van Gewest Fryslân in een nieuw persoonlijk record van 38,22 naar haar eerste nationale titel op de 500 meter.

De 27-jarige Friezin won in 2016 al zilver op de kortste sprintafstand, maar bleef nu al haar collega's voor. Het podium werd compleet gemaakt door Letitia de Jong (38,31) en Jutta Leerdam (38,41). Er werd door het gehele veld hard gereden in Thialf. Sanneke de Neeling (38,48) miste op zeven honderdsten net de boot. Femke Kok, Nederlands kampioene bij de junioren, noteerde met 38,54 een dik persoonlijk record en werd daarmee vijfde.

Foto : Soenar Chamid

Leerdam was zichtbaar teleurgesteld na haar derde plek. "Dit was geen goede rit en het is nogal jammer dat het vandaag op de NK gebeurt. Ik voelde een 37'er aankomen." Dat de eerste start vals was voor de 19-jarige rijdster hielp ook niet mee. "Maar ik moet het sowieso meer hebben van het rondje."

De vrouwen in de top drie pakken met hun podiumplaats direct een ticket voor de WK Afstanden in Inzell. Een klassement over de 500 meter en 1000 meter zal zondag bepalen welke schaatssters er naar het EK Sprint in Collalbo mogen. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan