Tickets
Shop
Nieuws 16 aug 2018

Wat moet je weten over het EK Inlineskaten?

Nog geen anderhalve maand na het WK Inline-skaten in eigen land staat komende week alweer het volgende kampioenschap voor de deur. Het EK Inlineskaten wordt van 17 augustus tot en met 23 augustus in het Belgische Oostende gereden. Wat moet je weten over dit kampioenschap?

Foto : Eline Hooghiemstra

Wanneer werden de eerste Europese kampioenschappen gehouden?
Sinds 1989 wordt het Europees kampioenschap, in de huidige vorm, georganiseerd. Dit toernooi vond plaats in Pico (Portugal). Het toernooi is opgedeeld in wedstrijden die plaatsvinden op de piste en de wegwedstrijden. Deze worden van elkaar gescheiden door een rustdag. Het is de derde keer dat Oostende het strijdtoneel is van een EK. Nederland organiseerde het EK vier keer.

Welke landen komen in actie?
Op het EK zullen 21 landen aan de start verschijnen. Welke landen (en deelnemers) dat precies zijn, kun je via deze link zien. Ter vergelijking: aan het WK deden 51 landen mee.

Welke Nederlanders doen er mee?
Bondscoach Frank Fiers heeft in zijn selectie veelal dezelfde namen geselecteerd als die ook op het WK aanwezig waren. Alleen WK-gangers Elisa Dul, Marijke Groenewoud, Janno Botman, Manon Kamminga en Teun de Wit hebben zich afgemeld voor dit toernooi. Bekijk hier alle Nederlandse deelnemers. Ook de jeugd is - in tegenstelling tot het WK - van de partij. 

Wie wonnen er de afgelopen jaren?
De afgelopen jaren gingen de Europese titels bij de vrouwen vooral naar Sandrine Tas, Vanessa Herzog (op de sprintnummers) en Francesca Lollobrigida (op de langere afstanden). Alleen op de marathon is Nederland altijd erg sterk. Vorig jaar won Manon Kamminga enigszins verrassend het goud, omdat ze zich al een tijd niet lekker voelde. Hierna besloot ze dan ook om afstand te nemen van de sport.

Bij de mannen worden de sprinttitels de laatste jaren verdeeld tussen Simon Albrecht, Ioseba Fernandez, Gwendal le Pivert en Elton de Souza. De eerste twee zullen de zege echter niet makkelijk cadeau krijgen, want ook Ronald en Michel Mulder zullen zich gaan bemoeien met de titels op de korte nummers. 

Bij de langere afstanden zijn de ogen vooral gericht op Bart Swings, die in eigen land wil laten zien dat hij de beste skeeleraar van Europa is. De concurrentie voor hem komt onder meer uit Duitsland (Felix Rijhnen), Italië (Daniel Niero) en Nederland (Gary Hekman en Crispijn Ariëns).

Niet alleen de senioren strijden om de Europese titels, maar ook de junioren en jeugdrijders komen in Oostende in actie. De junioren hopen hun succesvolle WK een vervolg te geven, voor de jeugdrijders wordt het hun eerste grote internationale toernooi van dit seizoen. 

Wil jij niets missen van het EK? Bekijk dan de livestream. Voor meer informatie kun je hier terecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan