Tickets
Shop
Nieuws 22 jul 2015

Jong en aanstormend: Anna van den Bos

Tijdens het EK Inline-skaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Foto : Neeke Smit

Ze rijdt officieel nog bij de kadetten, maar werd door de bondscoach toch geselecteerd om als Junior-B uit te komen op het EK in Oostenrijk. Anna van den Bos bewees dinsdagavond tijdens de afvalkoers direct wat ze waard is. De jonge rijdster eindigde op plaats vier net naast het podium en vond dat naar eigen zeggen 'nogal bizar'.

"Ik ben nu nog heel tevreden, maar misschien dat ik vanavond wel een beetje baal", zegt Van den Bos. Het scheelde weinig of de kadet was er op de tweede dag van haar eerste EK met een medaille vandoor gegaan. "Het ging echt boven verwachting goed", zegt ze. "Ik had niet verwacht dat ik er zolang in bleef en dat ik de finale zou halen. En dan eindig ik niet eens als laatste, maar als vierde."

"Aan het begin had ik het best wel zwaar", vervolgt ze. "Ik dacht nog; hoe ga ik dit volhouden?" Toch kreeg de kadet zeven ronden voor de finish het gevoel dat de finale binnen bereik lag. "Ik was elke afvalling bezig met; niet laatste worden, door blijven gaan. Daarna was ik helemaal in de war toen ik in de finale stond." Medailles stonden dan ook niet op het lijstje der verwachtingen van Van den Bos, zij ziet het EK vooral als leermoment. "Ik stel niet echt veel doelen hier", zegt ze. "Ik wil gewoon lekker rijden, dat ik zelf tevreden ben en dat ik zo hoog mogelijk eindig."

Best wel eng

Ondanks haar geringe EK-ervaring leken zenuwen de 14-jarige geen parten te spelen. "Ik wilde vroeger nooit een wedstrijd rijden hoor", lacht ze. "Daar was ik veel te zenuwachtig voor." Toch lijkt ze dat probleem inmiddels achter zich te hebben gelaten. "Op de driehonderd meter lukte dat wel, maar voor de afvalkoers was ik best wel zenuwachtig", vervolgt ze. "Ik wist niet wat ik moest verwachten, want ik heb nooit tegen deze meiden gereden. Het was best wel eng, maar als je eenmaal gestart bent gaat het een stuk beter." 

Naast het overtreffen van haar eigen verwachtingen op de afvalkoers bevalt de rest van de EK tot dusver ook prima. "Het is heel gaaf dat we hier al drie dagen voor de wedstrijd met de hele Nederlandse selectie zijn", zegt ze. "Het is heel gezellig, de trainingen zijn leuk en het is mooi weer. Alles is gewoon heel leuk."

En dan staan er als klap op de vuurpijl ook nog een hoop supporters langs de baan.. "Mijn moeder, mijn zus en een vriendin van haar", zegt Van den Bos met een lach. "Mijn vader zit thuis, want hij moet werken. Dat vind ik wel zielig. Hij kijkt wel op de livestream hoor, en ik heb hem net nog gebeld." Haar moeder en coach zijn volgens de jonge rijdster het beste te horen tijdens de races. "Die roepen allebei héél hard."

Naast haar activiteiten op de wieltjes is Van den Bos 's winters ook actief op het ijs. "Ik ben op mijn vierde begonnen met schaatsen en rond mijn zesde met skeeleren", zegt ze. "Ik vond skeeleren zo leuk dat ik daar toen ook vol voor ben gegaan." Een keuze tussen de twee is volgens Van den Bos dan ook nergens voor nodig. "Schaatsen is mijn sport, en skeeleren is ook mijn sport", besluit ze.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan