Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2018

Team Van Velde nog zonder sponsor: 'Willen ons in the picture schaatsen'

Met de komst van easyJet als sponsor van Team Anema is het team van Gerard van Velde de enige ploeg die nog zonder geldschieter is. Wereldtoppers als Dai Dai Ntab, Ronald en Michel Mulder en Kai Verbij zijn momenteel werkloos en merken dat aan hun portemonnee. "De uitgaven worden wel minder."

Foto : Sander Chamid

Even iets nieuws kopen zal hij niet zo snel meer doen. Als Kai Verbij naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen, zoekt hij 'onbewust' de goedkopere merken op in plaats van de dure merken. Het is wennen voor de sprinters, die sinds het wegvallen van Plantina (dat onderdeel was van iSkate) geen salaris meer ontvangen.

Verbij zegt er geregeld mee geconfronteerd te worden, maar vindt het niet vervelend om over te hebben. Sterker nog, de mensen mogen juist weten hoe de situatie is. "Als dat kan helpen om sneller een sponsor te krijgen, is dat alleen maar mooi", stelt de voormalig wereldkampioen sprint.

De sprintploeg van coach Gerard van Velde traint momenteel bij de KNSB-TeamNL Trainingsgroep. Deze werd halverwege juni opgericht door de KNSB en NOC*NSF als tijdelijke voorziening voor topschaatsers die nog geen sponsor/ploeg hebben gevonden. "We kunnen daardoor op trainingskamp en het schaatsen gaat voor ons dus gewoon door. Toch zou het mooi zijn als er een sponsor bijkomt voor ons, maar wij hebben nu nog geen reden tot paniek", aldus Michel Mulder.

"Ik heb ergens ook wel vertrouwen dat het goed gaat komen", vult zijn broer aan. "Je hebt het niet in de hand en het enige dat wij eraan kunnen doen is goed presteren en wat je daarvoor moet doen, is hard trainen."

Kai Verbij in de kleuren van Team Beslist.nl | Foto : Soenar Chamid

Naamsbekendheid
In de ploeg, die naast Verbij, Ntab en de broers Mulder bestaat uit Gerben Jorritsma, Pim Schipper en Wesly Dijs, is de stemming dus nog altijd vrij positief. Verbij beweert dat iedereen rekening met zo'n dergelijke situatie heeft gehouden. "Het stimuleert en motiveert ons daarom ook wel enigszins om de trainingen goed uit te voeren. We willen ons de komende tijd in the picture schaatsen en bewijzen dat we een supermooi team zijn met wereldtoppers en talenten."

Dat de ploeg van Van Velde een goede partij is om mee in zee te gaan, bewezen de sprintmannen vier jaar lang in de opvallende pakken van Team beslist.nl. Toen de webwinkel en prijsvergelijker destijds in de sport stapte, kende een kleine 3% van het Nederlandse publiek de site, terwijl ze na afloop met bijna 85% een gevestigde naam waren. In het seizoen 2016/2017 fuseerde de ploeg met Team Plantina.

"Dat het zich heeft terugbetaald, is dus duidelijk", vervolgt Ronald Mulder. "Je ziet dat het loont, maar je moet net een partij vinden die de stap durft te zetten. We kunnen het natuurlijk blijven zeggen, maar we zijn een goede ploeg met een superhoog niveau en veel publiciteitswaarde. Voor naamsbekendheid is onze ploeg een goede optie." 

EasyJet
Nu easyJet zich verbonden heeft aan het team van coach Jillert Anema is ook die ploeg voorzien van een sponsor. Verbij en de broers vinden het mooi dat een groot deel van hun collega's nu onderdak heeft en zijn tevens van mening dat de komst van luchtvaartmaatschappij goed is voor het schaatsen. "Dat zo'n grote partij instapt, is natuurlijk hartstikke mooi voor de sport", meent Ronald. "Maar het zou mooi zijn als er nog eentje bij komt voor ons."

Hoe het komt dat hun ploeg nog altijd sponsorloos is, heeft volgens Verbij twee oorzaken. "Een heleboel sponsoren stappen liever in een olympisch seizoen in, die vinden de Spelen geweldig. En daarnaast zijn de personen bij andere ploegen de gesprekken wat intensiever aangegaan."

De nummer drie van het afgelopen WK Sprint blijft hopen dat er gauw een geldschieter komt die zich aan de ploeg wil verbinden. Toch gelooft hij niet dat het binnen een maand al geregeld is. "Het zou zomaar kunnen dat we tot december zonder sponsor zitten, of misschien wel tot april. Het blijft afwachten, maar we houden hoop."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan